Estàs a punt de comprar un habitatge? Descobreix les condicions del banc

Conèixer les condicions i l'euríbor és clau per saber què fer

Canviar de banc pot ser una opció?

L'edat determinarà la concessió o denegació de la hipoteca? 

Signatura d’una hipoteca

Signatura d’una hipoteca / EUROPA PRESS PAULA BLANCO. MADRID

Alexandra Costa

Comprar un habitatge s'ha convertit en quasi un impossible. O optes per barris pobres, zones conflictives o zones poc edificades o, els preus han pujat tant que és impossible accedir a un habitatge digne de propietat. Tot i que, sovint, els lloguers són molt més cars que les hipoteques si parlem del preu mensual. Però, vols saber les condicions dels bancs a l'hora de donar una hipoteca

Que la banca sempre guanya no només és una dita, sinó que és un fet. Les entitats bancàries volen els seus diners i se'ls cobren amb interessos. Ara, encara més, ja que l'euríbor del novembre ha assolit el 2,83%. Però, ¿què passa si tens 55 anys i vols firmar una hipoteca a 25 anys?

El resultat d'una suma és fonamental

Arribaries als 80 anys, en el millor dels casos, gaudint de la teva jubilació, i en el pitjor, queixant-te d'algun mal. Els bancs posen limitacions al que per a tu és un dret. L'edat n'és una, tret que tinguis els diners trinco-trinco. Si és així, enhorabona. Altrament, continua llegint.

Els bancs fan una suma que va a missa a l'hora de concedir els préstecs: agafen la teva edat i la sumen al termini de la hipoteca. El resultat no pot ser superior als 75 anys. És a dir, si tens 50 anys, tindràs 25 anys per tornar la teva hipoteca. Si tens 65 anys, només tindràs 10 anys per pagar-la. Si estàs en aquest segon grup de població, ¿t'ho pots permetre?

A qui li concediran la hipoteca?

A qui li concediran la hipoteca? / wayhomestudio

Dos titulars i una assegurança de vida

La llei no estableix una regla general per a aquest procediment i cada banc té els seus propis criteris, però recorda que el seu principal objectiu és assegurar-se que li tornaràs els diners prestats. Per això, els experts recomanen acudir a diverses entitats i esbrinar quina ofereix les millors condicions per a cada cas.

Si l’edat és un problema, hi ha una alternativa per allargar la durada del finançament. Demana afegir-hi una segona persona com a titular, que, a més, sigui més jove. Si tu no pots liquidar el deute, ho farà aquesta persona. Per acabar d'assegurar-se que els tornaràs els diners, pel mig també es pot exigir una assegurança de vida.

La durada del préstec també mereix un capítol a part. Tampoc hi ha una llei que ho limiti, però el Banc d’Espanya s'ha posicionat al respecte i recomana que el termini màxim sigui de 30 anys. D’aquesta manera, aquest suggeriment fixaria l'edat màxima de 45 anys per sol·licitar una hipoteca individualment.