Coneix l'anàlisi de l'OCU envers l'oli d'oliva, les marques blanques i la marca de fabricant

Vols saber l'evolució del preu de l'oli d'oliva?

Descobreix l'evolució de l'oli d'oliva segons l'OCU

Descobreix l'evolució de l'oli d'oliva segons l'OCU / wirestock

El Periódico

El preu de l'oli, la benzina, el gasoil, la llum, el gas, etc. Tots aquests conceptes tenen variacions en el seu preu de forma constant cada cert temps. La situació sociopolítica i econòmica és qui marca els preus de cada element essencial. Tot i que, en aquest article ens centrarem en l'oli d'oliva i en la seva evolució. Segons un estudi que ha dut a terme l'OCU, durant el primer trimestre d'aquest 2024, el preu de l'oli d'oliva ha continuat pujant i s'espera que es mantingui durant aquesta primavera i, que a l'estiu el preu baixi, gràcies als períodes de pluja que estem tenint, els quals ajuden a la seva producció i abaratiment. 

La cistella de la compra ha pujat un 38% en els últims 3 anys, un gran increment que ha estat més acusat en uns supermercats que en altres.

A la cistella hi ha molts productes que han pujat escandalosament de preu, però, sens dubte, el primer lloc l'ocupa l'oli d'oliva: l'oli d'oliva suau de marca blanca va experimentar una pujada de 225% (va passar de 2,35 euros de mitjana el desembre del 2020 a 7,66 euros el desembre del 2023).

El preu de l'oli d'oliva depèn de la pluja, segons l'OCU

El preu de l'oli d'oliva depèn de la pluja, segons l'OCU / azerbaijan_stockers

I què ha passat des del desembre del 2023? Heu seguit l'escalada de preus?

Per saber-ho, l'OCU ha agafat tres productes de l'"Observatori de preus" relacionats amb l'oli d'oliva, tots en ampolles de plàstic PET d'1 litre:

  1. Ampolla d'AOVE (oli d'oliva verge extra) d'una marca de fabricant molt estesa als supermercats.
  2. Ampolla d'AOVE de marca blanca o de distribuïdor.
  3. Ampolla d'oli d'oliva suau de marca de distribuïdor.

Les marques de distribuïdor s'han estudiat a les cadenes Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, El Corte Inglés, Eroski i Mercadona. Els preus són de finals de desembre i de primers d'abril.

Al nostre estudi comprovem que els preus van pujar des del desembre entre un 7% i un 23% segons el tipus d'oli. Els majors increments han estat en l'oli d'oliva verge extra de marca de fabricant.

Crida especialment l'atenció el cas d'Alcampo, Carrefour i El Corte Inglés, els olis de marca blanca dels quals han augmentat el preu. S'ha analitzat per descobrir l'oli suau d'un litre a l'ampolla PET.