Tornada a l'escola... i als polls: consells dels dermatòlegs per prevenir-los

Aquests petits i molestos insectes es transmeten pel contacte directe amb una persona infectada i, sobretot, en compartir productes personals

Consells per enfrontar-nos als polls en aquesta tornada a l'escola

Consells per enfrontar-nos als polls en aquesta tornada a l'escola / FREEPIK

Rafa Sardiña

Amb la tornada a l'escola torna també la rutina, les activitats extraescolars, els equilibris per conciliar la famíli i la feina… i també els polls. Aquests insectes s'aprofiten del retorn dels infants a les aules per campar a plaer entre els caps dels estudiants.

Els polls són una de les grans preocupacions dels pares, especialment durant les primers setmanes de curs, i sobretot d'aquells que tenen fills més petits. I és que es transmeten pel contacte directe amb una persona infectada i, sobretot, en compartir productes personals. Utilitzar raspalls, roba o pintes d'altres persones multiplica el risc de contagi. I no només afecta a mainada, també a preadolescents.

Més enllà d'un problema estètic, la dermatòloga Rita Rodrígues, especialista en pells sensibles, assenyala que "quan una persona té polls durant diversos dies acaba sentint una picor al cuir cabellut que farà que es grati i això pot acavar provocant una infecció".

El rascat continu provocat pels polls pot produir una infecció

El rascat continu provocat pels polls pot produir una infecció / EFE

L'exposició a la saliva del poll, ressalta la doctora, "pot fer que el nen s'hi torni més sensible i acabi patint quadres d'urticària". I aquest risc, en el cas de persones que tenen pell atòpica o dermatitis, provoca efectes més molestos. "En aquests casos és més fàcil que tingui picor i èczemes per rascar-se"

Els ftiràpters, coneguts com a polls del cap, tenen una mida de 0,25-0,3 centímetres, més petits que un gra d'arròs, i com a paràsits que són s'alimenten de la sang humana per viure. I no són els únics que poden viure en els éssers humans: també hi ha els polls del cos i les lladilles, insectes que viuen a l'àrea genital.

Per què ara hi ha polls tot l'any?

És un dels comentaris més típics a la porta de les escoles quan comencen les plagues de polls. Qualsevol família haurà sentit afirmacions d'aquest tipus: "Abans no hi havia tants polls, ni tot l'any. I ara que tenim molta més higiene no haurien d'existir."

Però la veritat, segons la dermatòloga Rita Rodríguez, és que els polls es passegen pels caps de petits i grans els 365 dies de l'any, amb independència de si fa calor o fred. I, encara que anys enrere era més freqüent la infestació per polls durant l'hivern, actualment qualsevol pot tenir aquests paràsits a qualsevol època de l'any.

La raó fonamental és la resistència als fàrmacs.

"El que ha canviat és la prevalença d'aquest problema a causa de la resistència que han anat desenvolupant els polls als medicaments que s'utilitzen per eliminar-los», diu la doctora. "I com que s'ha desenvolupat aquesta resistència, cada infestació dura més temps".

La dermatòloga explica que si bé un dels símptomes típics de la infestació per polls és la picor al cuir cabellut, que es pot estendre a coll i orelles, hem de saber que no apareixen de immediatament, ja que “han de passar diversos dies fins que el nen comença a notar picors al cap".

El tractament més recomanat, i també el més utilitzat, són els productes que contenen pediculicides, que eliminen polls i liendres, i són molt fàcils de fer servir.

Per això, de cara a la tornada a l'escola, l'experta recomana intensificar la vigilància dels caps dels més petits.

"Utilitzar la llemenera amb regularitat i, sobretot, en cas que el nostre nen tingui polls, avisar els altres pares perquè intentin evitar-los o tractar-los".

Com tractar un nen amb polls?

Quan els insectes parasitaris han arribat al capdavant dels més petits hem d'actuar ràpidament per eliminar els polls i, sobretot, per evitar que la resta de la família també s'infecti.

És cert que continuen sent efectius els remeis de les nostres àvies, com l'ús del vinagre blanc o de poma. És un remei molt senzill. Únicament cal impregnar tot el cap amb el vinagre, posant especial atenció al clatell i darrere de les orelles, i col·locar una gorra de dutxa perquè el producte actuï durant unes hores.

Els olis essencials. Són una altra de les opcions més utilitzades i recomanades entre pares. Ja sigui de lavanda, arbre del te o farigola vermella. A diferència de l'anterior truc, només cal un parell de cullerades per acabar amb aquests incòmodes insectes, però, això sí, caldrà deixar que actuï durant almenys tota la nit.

Però sobre tots aquests remeis, la dermatòloga té quelcom a dir: “És veritat que aquests productes casolans ajuden la llemenera a eliminar els polls, però poden irritar el cuir cabellut, originar èczemes de contacte, picor o que el nen es grati”. Així que recomana fer-los servir amb precaució.

De totes maneres, el tractament més recomanat, i també el més utilitzat, són els productes que contenen pediculicides, que eliminen polls i llemes, i són molt fàcils de fer servir.

Cal rentar tots els utensilis personals per eliminar els polls

Cal rentar tots els utensilis personals per eliminar els polls / FREEPIK

La llemenera, el nostre millor aliat

“És molt important tenir clar que per prevenir no cal fer un tractament amb medicaments, perquè això no servirà per minimitzar el risc i en canvi provocarà més resistència dels polls”, recalca la doctora Rodrigues.

I en cas que ja els tinguem a casa “hem de rentar llençols, tovalloles, pintes… perquè encara que és veritat que el poll viu poc fora del cuir cabellut, aquí sí que hem de prendre precaucions. I davant del dubte és millor rentar la roba amb aigua calenta, o deixar-la a l'assecadora a alta temperatura. Amb això n'hi ha prou”, conclou la dermatòloga.

Important és saber que "només amb la llemenera ja es podrien eliminar”, per la qual cosa aconsella als pares que en un primer moment recorrin a aquesta pinta per a polls. La Societat Americana de Pediculosi, ressalta l'experta, també insisteix que només amb un pentinat profund de llemenera ja es poden eliminar”

Això sí, l'hem d'utilitzar amb els cabells humits i dividir-los en flocs. És important pentinar cada floc des de l'arrel amb aquesta eina per acabar així amb els tan temuts polls.