Els consells de la Queta per incrementar el català

El Govern vol que la ciutadania de Catalunya reflexioni sobre quan canvia o quan manté la llengua, perquè prendre consciència és el primer pas per a normalitzar la parla

Una cabina de ràdio de la Queta recorre tot Catalunya amb l’objectiu de gravar el pòdcast més gran que s’ha fet mai en català i motivar la ciutadania a activar la llengua

Una de les Quetes protagonistes de la campanya ‘Molt per parlar, molt per viure. Provem-ho en català’

Una de les Quetes protagonistes de la campanya ‘Molt per parlar, molt per viure. Provem-ho en català’

Aquest any 2023, la Generalitat de Catalunya ha tirat endavant una campanya de conscienciació del català. La campanya, anomenada ‘Molt per parlar, molt per viure. Provem-ho en català’ està protagonitzada per un munt de Quetes. Quetes modernitzades, digitalitzades, diverses i que viuen una multitud de situacions diferents. Totes elles, sempre parlant en català. Per això, aquestes Quetes llancen un seguit de consells per practicar la llengua:

Si parles català

  • Prova de començar la conversa en català quan no sàpigues la llengua de l’interlocutor. Si sap català, el parlarà, i si només l’entén us entendreu perfectament.
  • Prova de mantenir-te parlant en català encara que l’interlocutor no el parli. Segurament t’entendrà i, si no, ja t’ho dirà.
  • Prova d’adreçar-te a la gent jove i a la mainada en català. Tots el dominen.
  • Prova de triar el català sempre que puguis: al cinema, a les plataformes, als videojocs, als jocs i les joguines… Si hi ha més demanda, hi ha més producció!
  • Prova de fer de voluntari amb una parella lingüística que vulgui practicar la llengua.

Si no parles català perquè et fa vergonya

  • Prova de demanar a la gent que amb tu canvia de llengua que no ho facin, perquè això t’ajudarà a adquirir més fluïdesa i seguretat.
  • Prova d’apuntar-te al Voluntariat per la llengua (VxL): t’ajudarà a practicar el català i a perdre totes les vergonyes!
  • Prova de parlar en català als establiments col·laboradors del VxL: els trobaràs senyalitzats amb un adhesiu.

Si no parles català perquè no en saps prou

El pòdcast de la Queta

En el marc de la campanya, també s’ha posat en marxa la iniciativa ‘El pòdcast de la Queta’. Una cabina de ràdio recorre diversos municipis de Catalunya amb l’objectiu de recollir el màxim nombre de veus i testimonis sobre el català i crear el pòdcast més gran que s’ha enregistrat mai en la nostra llengua. Es tracta d’una iniciativa oberta a tota la ciutadana i amb diverses opcions de participació segons el nostre nivell de català.

Els participants que s'hi afegeixin, poden practicar la llengua en una conversa amb la Queta, respondre qüestions sobre el seu ús del català, fer un karaoke amb la cançó ‘Començar’ que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah van interpretar per a la campanya o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA. Un cop la cabina hagi acabat el seu recorregut, es crearà un pòdcast amb una selecció de les veus dels participants que en recollirà la diversitat d’accents i parles: el més gran mai fet en la nostra llengua.

.

. / .