El professorat ho té clar: TikTok és la xarxa més nociva per a la salut mental dels joves

El logotip de la xarxa social de creació de vídeos curts TikTok

El logotip de la xarxa social de creació de vídeos curts TikTok / Pixabay

EFE

TikTok és amb diferència la xarxa social que el professorat percep com la més nociva per a la salut mental del seu alumnat, un malestar emocional que respon a situacions molt dispars i que els docents intenten resoldre sobretot amb l'orientador i, en últim lloc, parlant amb el mateix estudiant.

Són resultats d'una enquesta a 500 docents no universitaris de centres públics i privats, realitzat per Aula Siena, una empresa de formació del Grup Siena. L'Observatori de la Salut Mental a l'Escola d'Aula Siena ha celebrat aquest dimarts en la Universitat Camilo José Cela de Madrdid un col·loqui sobre la salut mental de l'alumnat, en el qual el psicòleg Javier Urra ha presentat el sondeig.

A la pregunta de quins canals o xarxes socials són les més nocives per als seus estudiants, en una escala de l'1 al cinc, el 56% afirma percebre que és TikTok, seguida d'Instagram (32%), X (13%), Twitch (14%) i Youtube (21%). En cas de problemes, els docents recorren principalment a l'orientador del centre, després al director o equip directiu, i una opció molt més llunyana és secundar-se en algun company del claustre i, en última instància, parlar amb el mateix alumne.

Les situacions més freqüents que els fan sospitar que el seu alumne està incubant un problema de salut mental són, per aquest ordre: conducta violenta o desafiadora; nerviosisme excessiu; falta de motivació i tristesa, aïllament, baixada en el rendiment, i falta d'higiene.

Sobre els aspectes que més influeixen en la salut mental enumeren en primer lloc la conflictivitat en l'entorn familiar i entre les amistats; el consum de substàncies, un ús excessiu de mòbils, xarxes, videojocs i jocs en línia, el consum de pornografia i la violència explícita, entre altres continguts.