Una hora d'aiguat converteix Artés en una gran riera

A Manresa, la precipitació ha estat intensa i ha anat acompanyada de calamarsa · Protecció Civil ha activat un nou avís per intensitat de pluja a la regió central per aquest dimecres

Els carrers d'Artés plens d'aigua després del temporal de pluja i calamarsa d'aquest dimarts

D.D / Arxiu particular

Carrers inundats, accessos tallats per bassals d'aigua, cotxes atrapats per la pluja... Aquestes són algunes de les incidències que s'han registrat aquest dimecres a la tarda a municipis bagencs com Artés, Cabrianes i Sant Fruitós per un episodi de ruixats que ha deixat quantitats importants d'aigua i calamarsa. A l'observatori d'Artés s'han registrat fins a 87,3 l/m2, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, i a Sant Fruitós de Bages ha caigut 39 l/m2 d'aigua, acompanyada de pedra, en 30 minuts. En el cas d'Artés, a més, la precipitació ha sigut més destacada, ja que hi han caigut gairebé 75 l/m2 d'aigua en només una hora. A l'alçada del celler Solergibert, s'han arribat a acumular 123 l/m2 segons fonts de la companyia. A Manresa, el xàfec també ha sigut intens i en poca estona s'han acumulat 11,6 l/m2, segons apunta la xarxa Meteoclimatic. També s'han emmagatzemat quantitats importants d'aigua en poc temps a localitats com Castellnou de Bages (18,3 l/m2) i Sant Salvador de Guardiola (15,6 l/m2).

VÍDEO | Els efectes del temporal al Bages

D.M / A.P

En conseqüència de l'acumulació d'aigua, s'han registrat múltiples incidències al Bages. A la C-25, al terme municipal de Sant Fruitós de Bages, un cotxe ha patinat amb l'aigua i ha xocat contra la mitjana. Per sort cap persona ha resultat ferida i els Bombers han pogut retirar el cotxe sense problemes. De fet, a la C-25 el Servei Català de Trànsit ha tallat la sortida 145, que dona accés a Cabrianes i Artés, per bassals d'aigua a la carretera i també s'hi han després roques i fang d'un petit talús. Això ha generat un important toll d'aigua que ha atrapat un vehicle. La seva ocupant ha hagut de sortir pràcticament nedant del cotxe, que estava mig inundat. Tot i això no ha quedat ferida.

Cabrianes ha quedat pràcticament atrapada perquè dos dels seus accessos han quedat tallats per bassals d'aigua. A part del de la C-25, un gran bassal també impedia el trànsit en l'accés a Cabrianes des de la C-16, a la Botjosa.

A Artés, un dels municipis més afectats, els Bombers també han hagut d'actuar per netejar un canal que havia quedat taponat a causa de la pluja i que havia generat una inundació al carrer del Carme. De fet, segons indiquen fonts de l'Ajuntament, hi ha hagut inundacions a domicilis i comerços del poble, així com a les escoles. A la Doctor Ferrer, la calamarsa ha provocat que hagi cedit una valla de l'exterior. A Sallent els Bombers també han fet una actuació arran de la inundació d'un carrer.

La gran quantitat d'aigua que ha caigut a la zona ha fet que el cabal de la riera Gavarresa hagi augmentat més de l'habitual. En aquest sentit, Protecció Civil i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han demanat precaució perquè es poden veure afectats punts baixos i de creuament de la llera al riu.

Els ruixats també han caigut amb intensitat a l'Anoia. A Òdena, les precipitacions han deixat fins a 17,2 l/m2, mentre que a Igualada l'acumulació d'aigua ha estat de 15,8 l/m2.

Quin temps farà aquest dimecres?

La previsió per aquest dimecres és que tornin els ruixats. El Meteocat ha actualitzat l'avís de perill per intensitat de pluja, que demà afectarà principalment les comarques de la Catalunya central. Entre les dotze del migdia i les sis de la tarda s'esperen xàfecs acompanyats de tempesta i calamarsa que podran deixar més de 20 l/m2 en mitja hora al Bages, Moianès, Solsonès i Berguedà.

Fins ara, Catalunya està notant de refiló els efectes de la DANA amb un temps inestable que té origen en la pertorbació del sud-est peninsular i s’esperava que aquesta influència es reforcés a partir de dimecres i, sobretot, dijous.

Però alguna cosa acaba d’aparèixer als mapes predictius de mig termini que fins ara no constava. El model centreeuropeu a mitjà termini situa molt a prop de Catalunya una bossa d’aire fred per a dijous. És el que està ara causant precipitacions al nord d’Europa i que no estava previst que pugés més amunt de França. En cas que es confirmi aquest pronòstic, tindrem més inestabilitat i més tempestes.