Risc creixent

Catalunya avisa 705.000 veïns de zones inundables: «No descartem episodis com els de Grècia»

El Servei Meteorològic dona per fet que hi haurà episodis de precipitacions intenses, torrencials i difícils de predir aquesta tardor

Un carrer inundat per aigua

Un carrer inundat per aigua / Reuters

Guillem Costa

Arriba la tardor i el risc d’inundacions, amb l’arribada de les pluges, augmenta. És en els pròxims mesos quan se solen succeir les activacions del pla Inuncat. El Servei Meteorològic de Catalunya dona per fet que hi haurà episodis de precipitacions intenses, torrencials i difícils de predir. Davant aquesta situació, Protecció Civil ha reavaluat el risc d’inundació fluvial i crida a l’autoprotecció, sobretot a les 705.000 persones que viuen, treballen i es desplacen per zones vermelles.

«Es tracta d’un 9% de la població. Els demanem que siguin conscients de la seva situació i que s’allunyin dels rius, les rieres i els passos subterranis. Ha d’augmentar la cultura de l’autoprotecció», assegura la directora de Protecció Civil, Marta Cassany. Dins d’aquestes 705.000 persones en perill, hi ha 110.000 habitants de Catalunya que viuen en llocs de risc molt elevat.

En total, la superfície inundable per crescudes de rius és de 1.300 km2. A aquestes zones caldria afegir-hi el risc generat per petits rierols que habitualment estan secs, però que en qualsevol moment poden baixar amb força, i també tot el front marítim, ja que les poblacions costaneres poden patir inundacions pels temporals amb fort onatge.

En aquest sentit, segons han explicat aquest dijous fonts de Protecció Civil de la Generalitat, durant les tres primeres setmanes de setembre s'ha activat tres cops l'alerta del pla Inuncat, mentre que de setembre a desembre de l'any passat només la va activar quatre cops. Això evidencia que aquest final d'estiu i inici de tardor meteorològica ha estat més violent de l'habitual pel que fa al risc fort de pluja. Això també va en consonància a una tendència més general que fa que la meteorologia al Mediterrani cada cop s'assembli més a la tropical, amb fenòmens extrems com les inundacions de Grècia de fa unes setmanes. Per tot això, adverteixen que prop del 10% de la població catalana viu en zones inundables i un 1,4% en zones de molt alt risc d'inundació fluvial.

L’any passat, de setembre a desembre, va activar-se l'Inuncat 4 cops en alerta i van emetre’s 5 prealertes. En aquestes activacions va haver-hi 10 cops que es van rebre avisos de superació del llindar de pluja. Enguany en els 21 dies que portem de setembre ja duem 3 alertes i 2 prealertes i 6 avisos de superació dels llindars de precipitació. Aquests llindars de superació de límits són per intensitat, si poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora, o per acumulació, si poden superar els 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Tot i així, el Servei Meteorològic de Catalunya es planteja canviar aquests llindars per adaptar-los al canvi climàtic.

Exemple de Líbia

La directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarrai Sarroca, avisa que els episodis de Grècia o Líbia no es poden descartar a Catalunya: «A la tardor és quan s’observen els fenòmens explosius. Són unes pluges localitzades i abundants que no canvien l’estat dels pantans, però que poden causar danys greus en immobles i persones».