Protecció Civil activa l'alerta per perill d'inundacions, vent i fort onatge

Les primeres hores de borrasca deixen més de 20 l/m2 a punts alts del Berguedà, el Solsonès i l'Alt Urgell

El temporal continuarà actiu fins aquest divendres al matí, especialment al Pirineu i al Prepirineu Occidental

El mapa del perill per pluja del Meteocat per aquesta tarda de dijous

El mapa del perill per pluja del Meteocat per aquesta tarda de dijous / SMC

Redacció

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla Inuncat per la previsió de pluges intenses i també per acumulacions destacades que poden afectar Catalunya aquesta tarda i fins demà, divendres. També hi ha activa l'alerta per vent Ventcat i el Procicat, per fort onatge a tot el litoral català. A 2/4 de 9 del vespre, al Pont de Suert (Alta Ribagorça) ja hi havien caigut 42,7 l/m2 i a Sort, (Pallars Sobirà) 25,2, segons el Servei Meteorològic. A l'àmbit de Regió7, les xifres més altres s'han registrat, també fins a 2/4 de 8, a punts alts del Berguedà, el Solsonès i l'Alt Urgell:23 l/m2 a Alinyà, 18,5 a Organyà, 22,4 a Gisclareny, 14 a Lladurs i 13,6 a Guixers. Hi pot haver increment de cabals sobtats, sobretot a les zones de l’Alt Pirineu i Aran.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), des d'aquest migdia creua per sobre del Principat un front que passarà ràpid, però que pot deixar intensitats i acumulacions destacades sobretot a la zona del Pirineu Occidental.

La pluja anirà arribant al llarg de la tarda i la part més extensa i intensa serà entre la tarda i nit. Les quantitats més abundants (més de 100 litres/m2 en 24 hores) s’esperen al Pirineu i Prepirineu Occidental, però, tot i això, també es poden donar intensitats fortes (més de 20 litres/m2 en 30 minuts) gairebé a qualsevol lloc (amb més probabilitat a la meitat nord i resta del prelitoral). De matinada la situació ja anirà a la baixa i restringida al Pirineu.

Imatge del radar meteorològic del Meteocat, a les 17.12 h

Imatge del radar meteorològic del Meteocat, a les 17.12 h / SMC

Pel que fa al vent, de component oest, es reforçarà en general entre avui i demà, divendres. Avui, dijous, les ratxes més intenses, amb cops de més de 72 km/h, afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu però també a qualsevol punt del territori amb menys intensitat. Divendres, el fort vent es generalitzarà i afectarà especialment les comarques del litoral i prelitoral central i de Girona sobretot a la franja del matí i migdia.

L'onatge s'alterarà molt ràpid gairebé arreu a partir d’avui i fins demà a la tarda, amb onades de més de 4 metres (mar brava). Hi haurà notable mar de fons, i avui la direcció de l’onatge serà de sud o sud-oest.

La previsió del Meteocat per dijous a la tarda i divendres

Barcelona activa l'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat de la mar

L'Ajuntament de Barcelona ha activat la fase d'alerta del Pla Bàsic d'Emergència Municipal, davant les previsions meteorològiques i l'increment de l'alçada de les onades. El pla passa a aquesta fase quan hi ha probabilitat alta d'onades de més de dos metres i mig i quan el litoral de la ciutat pateix els efectes del mar, fet que esdevé "un perill" per a les persones o que pot causar destrosses al mobiliari.

La previsi