La borrasca Ciarán porta ratxes de fins a 157 km/h i neu a cotes altes de la Cerdanya

A la regió central, els Bombers han efectuat 10 actuacions fins a les 20 hores a causa del temporal; a Manresa un arbre ha caigut sobre dos cotxes al barri de la Balconada

La caiguda d'arbres ha causat un mort a Madrid i nou ferits al patí d'una escola de Barcelona; a l'Atlàntic hi ha onades de fins a 9 metres; i a Lugo el vent ha superat els 165 km/h

Redacció

El sistema frontal que creua aquest dijous Catalunya d'oest a est -la borrasca Ciarán- ha deixat ratxes de vent de fins a 145,8 km/h i pluja, que a cotes altes del Pirineu cau en forma de neu, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Al refugi de Malniu, a la Cerdanya, i a Vatller, el paisatge ja és completament blanc. La pertorbació, que afectarà el territori almenys fins diumenge, ens porta un episodi d’intensos vents que han causat, principalment, la caiguda d'arbres. En conseqüència, el temporal ha deixat un mort a Madrid i nou ferits en el patí d'una escola del barri de la Sagrera a Barcelona. A Manresa, un arbre ha caigut sobre dos cotxes a la Balconada. La incidència no ha causat danys personals.

Ratxes de vent que superen els 157 km/h

Fins a les 7 de la tarda, les ratxes de vent més fortes han estat la de 157 km/h registrada a Puig Sesolles (Vallès Oriental) i una de 123,1 km/h a Portbou (Alt Empordà). A les comarques de la regió central, la ratxa més destacada ha estat de 90,7 km/h a Hostalets de Pierola (Anoia). També s'han registrat valors destacats: ratxes de 74,5 km/h a Pujalt i 71,3 km/h a Òdena. A la Cerdanya el vent ha bufat a 105,1 km/h al Cadí Nord-Prat d'Aguió i a 100,8 km/h a la Tosa d'Alp 2500.

En conseqüència, el telèfon d'emergències 112 ha rebut prop de 400 trucades pel temporal de vent fins a la set de la tarda, la majoria provinents del Barcelonès. En concret dels 384 avisos rebuts, 200 sorgien d'aquesta comarca, mentre que 50 eren del Baix Llobregat. Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Ventcat. Els Bombers, de la seva banda, han indicat que fins a les sis de la tarda han rebut 104 avisos a causa del vent, la immensa majoria per arbres caiguts. A la regió central han efectuat 10 actuacions fins a les 20 hores a causa del temporal. Entre els serveis destacats, hi ha el de dos arbres que han caigut sobre dos cotxes al barri de la Balconada de Manresa.

Aquest nou temporal s'integra dins de la cadena de borrasques –aquesta última batejada com a ‘Ciarán’– que afecten la Península des de la tercera setmana d’octubre, i que han donat la benvinguda definitiva a la tardor després d’una primavera i un estiu més secs del que és habitual.

En aquestes dues piulades es poden veure els efectes de la borrasca al Pirineu Aragonès:

La tempesta deixa almenys sis morts a Europa; un d'ells a Madrid

La tempesta Ciarán ha deixat, de moment, almenys sis morts, inclòs un nen de cinc anys a Bèlgica.A la ciutat de Gant, un nen de cinc anys que jugava a l'aire lliure ha resultat ferit per la caiguda de branques i ha mort a l'hospital unes hores més tard, segons ha informar la fiscalia local. En un altre incident, una dona de 64 anys, que estava de visita des d'Alemanya, també ha mort en un parc de la ciutat. La seva filla de 31 anys ha resultat greument ferida.

La caiguda d'arbres ha estat l'origen de la resta d'accidents mortals a causa de Ciarán: una jove de 23 anys en el centre de Madrid, un camioner a França, i una altra persona ha mort en el municipi neerlandès de Venray. També a França, un home de 70 anys ha mort a Le Havre després de caure d'un balcó per una forta ràfega de vent.

La caiguda d'un arbre deixa 9 ferits en una escola de Barcelona

Nou persones han resultat ferides amb lesions de diferent gravetat aquest dijous a la tarda a Barcelona després que un arbre s'hagi trencat i hagi caigut dins del pati de l'escola 30 Passos, al barri de la Sagrera. De moment es desconeix la causa de la caiguda de l'arbre, que ha tingut lloc en plena ventada.

Imatge d'un arbre caigut al pati de l'escola 30 Passos del barri de la Sagrera de Barcelona

Imatge d'un arbre caigut al pati de l'escola 30 Passos del barri de la Sagrera de Barcelona / Cedida per Salvem CAP LaSagrera

Cancel·lació de vols i trens

Les principals afectacions de la borrasca són, a més de les caigudes d'arbres, la cancel·lació de vols i trens, per les ratxes huracanades, com la de 165 km/h de Muras (Lugo) o la de 150 km/h de La Pinilla (Segòvia). A més, a la façana cantàbrica, les onades arriben als 9 metres i Galícia, el País Basc i Cantàbria estan en alerta vermella.

Ciarán és una de les borrasques més intensa dels últims anys a Europa Occidental i, de moment, ha provocat la cancel·lació de 18 vols als aeroports de Madrid, Bilbao, Astúries, Vigo, La Corunya,Santander i Barcelona, així com diverses incidències als serveis ferroviaris de Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc.

Ratxes de vent rècord a França i incidències a Gran Bretanya i Països Baixos

Ciarán, que va començar a assotar part d'Europa occidental dimecres a la nit, ha causat importants incidències aquest dijous en el seu avanç cap a Gran Bretanya i els Països Baixos. La víctima és un camioner a qui va caure un arbre sobre el vehice al nord del país. Quatre persones han quedat ferides, entre elles tres bombers, segons el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin. 1,2 milions de llars s'han quedat sense electricitat, 780.000 de les quals a Bretanya.