144 vots donen el triomf al PSC al Bages

Junts s’imposa a dos de cada tres municipis de la comarca, però queda com a segona força en el conjunt

Un moment de la jornada electoral d'aquest diumenge a Artés

Un moment de la jornada electoral d'aquest diumenge a Artés / RAMON CREUS

David Bricollé

David Bricollé

Menys de 150 vots són els que han donat la victòria al PSC al Bages per davant de Junts. 144, exactament. Resultats de màxim equilibri a la comarca amb triomf socialista en el recompte de paperetes, tot i que Junts, com a les passades eleccions al Parlament, és que més tenyeix del seu color el mapa municipal, si el que comptem és qui esdevé primera força en cada població. En concret, el PSC ha sumat entre els 30 municipis un total de 13.989 vots davant dels 13.845 dels juntaires. Això fa que els percentatges de recollida de vot tinguin una diferència de dècimes: 26,45% els socialistes, 26,18% Junts. Esquerra es queda més de 3.000 vots per sota d’aquestes dues formacions, amb una representativitat just per sota del 20%.

Per poblacions ‘conquerides’, com es deia, Junts esdevé dominadora, ja que s’ha imposat a gairebé dos terços dels municipis (19 de 30). El PSC ho fa justament a un terç (10 de 30). És significatiu que, en relació amb les eleccions al Parlament de Catalunya de fa un mes, en suma tres més. Llavors van ser set (Sant Joan, el Pont, Castellgalí, Súria, Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i Cardona). Tots ells repeteixen, i ‘n’assalten’ altres tres força més inèdites: Navarcles, Monistrol de Montserrat (amb alcaldessa del PP) i Sallent. Esquerra s’endú el darrer que queda per sumar-ne 30, Fonollosa.

Tres apunts per completar l’anàlisi. El primer: la participació, baixa en general (40,03% al conjunt de la comarca) presenta unes oscil·lacions enormes, que van des de xifres per sobre del 50% en pobles petits (a Mura, el 57%) fins a límit per la part inferior que marca Castellbell (31,29%). El segon: Ciudadanos, una de les forces capdavanteres a les passades eleccions europees en els resultats municipals, en aquesta ocasió no ha sumat ni 200 vots (171), i en suma zero en gairebé la meitat de les poblacions (13 de 30). El tercer i últim: el cas del Pont de Vilomara, més enllà del triomf del PSC. Vox és tercera força amb 142 vots (12%), i Se acabó la fiesta, sisena (45 vots, 4,02%). Però tot i així qui aconsegueix un segon lloc és Esquerra Republicana de Catalunya (175 vots, el 15%). Un veritable ‘collage’ polític.

.