Comín fa una "valoració molt positiva" dels resultats i diu que la baixa participació els ha allunyat del segon escó

El candidat de Junts demana una "reflexió" als partits demòcrates davant l'auge de l'extrema dreta a la UE

El candidat de Junts, Toni Comín, acompanyat de l'expresident Carles Puigdemont i del secretari general del partit, Jordi Turull, valorant els resultats del 9-J

El candidat de Junts, Toni Comín, acompanyat de l'expresident Carles Puigdemont i del secretari general del partit, Jordi Turull, valorant els resultats del 9-J / Marta Vidal

ACN - Marta Vidal

El candidat de Junts, Toni Comín, ha fet una "valoració molt positiva" dels resultats del 9-Ji ha assegurat que la baixa participació els ha impedit aconseguir un segon escó. El partit ha mantingut només un dels tres escons que ocupava en la darrera legislatura a l'Eurocambra. La formació ha aconseguit el 18% dels vots a Catalunya, amb 443.000 paperetes, deu punts menys que en els darrers comicis europeus. Tanmateix, Comín ha afirmat que es tracta d'un "bon resultat" que els situa com a segona força a Catalunya -per darrere del PSC- i ha recordat la formació ha fet campanya des de l'exili en un "context difícil". Alhora, el candidat de Junts ha demanat una "reflexió" als partits demòcrates davant l'auge de l'extrema dreta a la UE.

Junts ha aconseguit un eurodiputat, però al 2019 i també presentant-se en solitari, en va a aconseguir dos (tres, amb el repartiment d’eurodiputats ampliat després del ‘brexit’). Cinc anys enrere, Junts-Lliures per Europa va ser la força més votada amb diferència a Catalunya. La llista, que aleshores estava liderada per Carles Puigdemont, va aconseguir 987.149 vots i un 28,5%, força més que el 18,02% d’avui. Al 2019, l’espai que ara ocupa Junts es presentava encara sota les sigles de CiU, i va ser el segon partit més votat a les europees, amb 548.729 vots i un 21,86%.

Comín ha dit que la diferència de participació entre Catalunya i la resta de l'Estat els ha deixat a 80.000 vots d'un segon escó, que Junts s'ha disputat amb el PSOE. "Hem acariciat el segon escó", ha assegurat.

El cap de llista de Junts ha afirmat que la formació ha obtingut un "bon resultat" tot i tenir "tots els factors en contra". "Ens hem acostumat, però estem fent una compareixença des de l'exili, en un context difícil perquè vam tenir eleccions fa només tres setmanes", ha dit.

Més enllà dels resultats a Catalunya, Comín ha acusat els partits espanyols de convertir en un "plebiscit" els comicis i "d'espanyolitzar" la campanya, i ha subratllat que, en aquest "plebiscit", el PSOE "ha perdut". A més, en clau de la Unió Europea, el cap de llista de Junts ha admès que els "preocupa" el creixement de l'extrema dreta i ha demanat a tots els partits demòcrates europeus "una reflexió profunda" per "entendre" les causes d'aquesta onada.

Comín ha seguit la nit electoral des del Press Club de Brussel·les, a Bèlgica, acompanyat de l'expresident Carles Puigdemont, la presidenta de Junts, Laura Borràs, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i diversos membres de la candidatura, entre ells Aleix Sarri i Gorka Knörr.