El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha enviat una carta al ministre espanyol d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per denunciar les enormes dificultats per votar dels catalans que viuen a l'estranger. El 14-F només van poder votar un 4,2% dels catalans que viuen fora, un rècord de mínims històric que segons Solé no s'hauria de repetir. "El sistema actual de vot exterior no pot continuar vigent ni un dia més", afirma el conseller a la seva carta, ja que creu que és una "vulneració de drets fonamentals evident". En aquest sentit, el conseller remarca que "cal que l'executiu espanyol compleixi d'una vegada el seu compromís electoral i derogui el vot pregat".

Solé indica que el Govern ha estat "proactiu" en fer propostes a l'executiu espanyol i la JEC per millorar el vot exterior, però que no han estat acceptades.

A la carta, el conseller subratlla els efectes negatius de la reforma de la LOREG el 2011 i la introducció el vot pregat, que ha enfonsat la participació exterior a mínims d'entre el 30% i el 6%, un element que considera "democràticament molt preocupant".

Solé diu que els residents a l'exterior han de fer front a un procediment "feixuc i caduc" que els situa en una posició de desigualtat respecte als residents a Catalunya. A més, lamenta que la covid-19 "no ha ajudat gens a facilitar les coses" i critica també la "no sempre efectiva" gestió de consultats i serveis postals.

De fet, el Departament d'Acció Exterior informa que ha detectat "directrius contradictòries" en algunes ambaixades i consolats sobre el procediment per enviar la documentació electoral, cosa que ha provocat que a la Junta Electoral Provincial de Barcelona 460 vots hagin estat considerat nuls, l'equivalent a un 5,75% del total del vot exterior a la demarcació.