El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuxart, ha reivindicat la victòria de l'independentisme a les eleccions i ha demanat als partits que "actuïn amb sentit d'estat". "No podem malbaratar aquest resultat històric del sobiranisme i l'independentisme", ha reclamat tot recordant que són "majoria com mai". En un acte al Museu Marítim de Barcelona aquest diumenge, Cuixart ha considerat que la repressió per part de l'estat ha estat "un fracàs" i l'ha instat a reconèixer el dret a l'autodeterminació i l'amnistia. A parer seu, les urnes "han tornat a esmenar a la totalitat l'estratègia repressora de l'Estat". "No ens heu pogut vèncer: seguim dempeus i avui som més, i més legitimats encara", ha conclòs dirigint-se a l'executiu espanyol.

"Durant deu anys ens heu estat dient que no érem prou, heu estat negant la realitat que expressa la voluntat democràtica de Catalunya: empresonant-nos, represaliant-nos i forçant-nos a l'exili, suspenent-nos l'autonomia, inhabilitant presidents o imposant-nos la data electoral posant en risc la vida de milers de persones", ha reblat Cuixart tot concloent que han "fracassat" en tots els seus intents.

Cuixart ha qualificat d'"històrica" la fita d'haver superat el 50% dels vots independentistes. "Les eleccions de diumenge passat certifiquen que som més que mai. Som majoria els qui volem una República catalana", ha conclòs tot destacant que "les urnes han evidenciat de nou que Catalunya vol ser una més de les nacions lliures del món".

El president d'Òmnium ha lloat el paper de la ciutadania que "sempre hi és", perquè gràcies "a una actitud valenta i compromesa han fet una demostració de compromís amb els ideals de justícia, fraternitat i igualtat que representen la República" i ha instat els partits que no ho malbaratin. "Ara són els partits els qui han d'assumir aquesta responsabilitat com a pròpia i actuar amb tanta ambició com sentit d'estat", ha considerat.

Cuixart també ha apel·lat els partits polítics perquè donin resposta a la crisi sanitària, social i econòmica, perquè "comença una legislatura i el país se'ns fon entre els dits". A la vegada que els ha demanat que deixin de "girar l'esquena a la cultura" i que enforteixin "la cohesió social amb una aposta decidida per l'educació, davant l'ascens de l'extrema dreta".

Paral·lelament, el president d'Òmnium Cultural s'ha refermat en "la voluntat de ser un sol poble". "Tot i ser majoria volem seguir compartint amb tots aquells conciutadans que encara no veuen en la construcció de la República el seu projecte de present i futur", ha reflexionat en veu alta.

Jordi Cuixart ha demanat a l'executiu espanyol que escolti la majoria del poble català, que aposta pel dret a l'autodeterminació i l'amnistia. "Tots els poders de l'Estat saben bé què ha passat en aquest país els últims anys com també saben que avui, la majoria de catalans no volen formar part d'Espanya" ha assegurat. A més, ha afegit que "una majoria encara més gran, el 80% de la societat catalana, defensa l'amnistia com a instrument imprescindible per l'inici de la negociació del conflicte polític".

Reconeixement al moviment independentista

Per subratllar la importància "històrica" dels resultats del 14-F, Cuixart s'ha rodejat aquest diumenge de cares visibles de la causa durant molts anys, des d'aquells que van fer-ho des de la clandestinitat del franquisme com Gabriela Serra o Magda Oranich, fins als que van prendre el relleu en els primers anys de la democràcia -com Carles Campuzano, Àngel Colom, Joan Manuel Tresserras o Núria Cadenes-, els que van liderar les primeres grans mobilitzacions independentistes del segle XXI -Mònica Sabata, Elisenda Paluzie o Joel Joan - i els que van prendre el testimoni des d'un nivell més institucional amb la consulta del 9-N -Irene Rigau o David Companyon- o l'1-O, amb Meritxell Borràs, Josep Maria Cervera o Marta Sibina. Noms que, segons Òmniun, els partits sobiranistes han de tenir ara ben presents mentre negocien la investidura del pròxim govern de la Generalitat.