El 93,8% dels qui han demanat votar per correu ja l'han exercit, la xifra més alta "de la història de la democràcia"

Correus assegura que les dades "demostren" que el dispositiu muntat per a aquest 23-J ha estat "l'adequat"

ACN

El 93,8% dels electors que han sol·licitat votar per correu aquest 23-J ja l'han exercit. "És un rècord històric en tota la democràcia", ha assegurat el director adjunt d'Operacions de Correus, Alonso Nistal. En espera que s'acabi oficialment el termini després que la JEC l'allargués fins a les dues de la tarda, ahir a la nit dels 2,6 milions de sol·licituds, se n'havien fet efectives més de 2,46 milions. Nistal ha subratllat que el total de vots emesos per correu, de retruc, també supera "en més d'un 80%" el de les generals del 2016, que ja van ser "un rècord". Assegura que les dades "demostren" que el dispositiu muntat per a aquest 23-J ha estat "l'adequat" i no creu que hi hagi "un increment molt rellevant" d'aquí a què acabi el termini.

Rècord històric de vot per correu en unes eleccions generals. De les 2.622.808 sol·licituds que es van admetre per a aquest 23-J, aquest dijous a la mitjanit ja se n'havien fet efectives 2.461.284. Una xifra que, traslladada en percentatges, suposa una fita "en tota la història de la democràcia", ha subratlla el director adjunt d'Operacions.

Segons ha concretat Nistal, de mitjana, en la resta de convocatòries electorals, el nombre de vots per correu que no s'acabaven fent efectius rondava entre el 7 i el 8% de mitjana. Aquest percentatge va abaixar-se fins 6,3% en el cas de la repetició electoral del 2019 (de 986.454 sol·licituds se'n van emetre 924.403) i va situar-se en el 6,6% a les generals del 2016 (quan dels 1,45 milions de sol·licituds, n'hi va haver 1,35 milions que es van fer efectives). "Ara, però, ja ens trobem al 6,2%", ha subratllat el director adjunt d'Operacions.

Nistal ha concretat també que, des d'ara i fins que s'esgoti el termini, no creu que el percentatge variï massa. Faltarà comptabilitzar els vots que s'han dipositat aquest matí a les oficines d'arreu de l'Estat, però el director adjunt ha concretat que "el procés s'ha dissenyat perfectament" i que, d'ençà que es van acabar de repartir les sol·licituds, hi ha hagut "més de dos dies per recollir els enviaments" del vot.

Sí que ha precisat, però, que des de Correus ahir encara van detectar que hi havia gent que demanava reexpedicions. I que, precisament, aquest va ser el motiu que els va portar a recórrer a la JEC i sol·licitar que ampliés el termini fins avui a les dues. "Creiem que els vots emesos avui, precisament, seran aquestes petites reexpedicions", ha afirmat Nistal.

Més d'un 80% en relació al 2016

Més xifres per demostrar que aquest 23-J marca un rècord. En aquest cas, posant el focus en el nombre total de vots per correu emesos.

Segons les dades de Correus, els més de 2,46 milions de vots recollits per al 23-J suposen fins a un 98% més dels que es van fer efectius a les generals de l'abril del 2019 (1.241.716) i també incrementen en un 81% els de l'anterior convocatòria, la del juny del 2016 (1.357.745). Una xifra, la d'aquell any, que com ha precisat Nistal, fins ara era la més elevada de vots que s'havien emès per correu.

123.822 pendents a les oficines

Al costat dels vots emesos per correu hi ha, però, aquells que encara esperen a les oficines. Després que Correus trametés el 100% de la documentació -bé fos entregant-la en mà a casa dels electors o avisant-los que les podien recollir- a primera hora del matí en quedaven 123.822 que encara no s'havien retirat. "La xifra, però, disminuirà al llarg del matí", ha precisat Correus.

Nistal, que no ha volgut entrar a valorar els dubtes sobre el vot per correu que Feijóo i Abascal han llançat durant la campanya, ha destacat que les xifres avalen que "el dispositiu" per a aquest 23-J s'ha fet "de manera adequada". "Som una empresa de servei públic, hem de garantir que el procés es faci amb garanties, i les dades demostren que és així", ha afirmat el director adjunt de Correus.

Per últim, Alonso Nistal ha recordat que el procés "encara no s'ha acabat". Perquè un cop es tanqui el termini a les dues, Correus "seguirà treballant" perquè aquest diumenge tots els vots emesos arribin a les urnes. Per a la jornada electoral, només aquest diumenge, l'empresa pública estatal mobilitzarà més de 14.000 professionals i tots els vehicles de la flota que siguin necessaris.

D'ençà que Pedro Sánchez va comunicar l'avançament de les generals, Correus ha fet més de 21.000 contractes de reforç. "Faig un sincer agraïment a la plantilla per l'esforç, perquè són dies difícils i complicats", ha conclòs Nistal.