ENTREVISTA | Jordi Masdeu Número 9 de la llista de la CUP al Congrés

Jordi Masdeu, número 9 de la llista de la CUP al Congrés: «La taula de diàleg i les negociacions amb l’Estat han estat a canvi de la desmobilització»

Jordi Masdeu creu que si el discurs de l’extrema dreta penetra en la societat, s’implementaran les seves polítiques, encara que no guanyin

Jordi Masdeu es presenta com a número 9 de la llista de la CUP al Congrés  | OSCAR BAYONA

Jordi Masdeu es presenta com a número 9 de la llista de la CUP al Congrés | OSCAR BAYONA / Helena Carbonell Aurín. Manresa

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Jordi Masdeu té molt clar que «no es pot negociar amb l’Estat espanyol perquè ens volen aniquilar com a poble», no obstant això, es presenta a les eleccions generals com a número 9 de la llista de la CUP per tal de «confrontar els partits que tenen el poder».

Quines són les propostes de la CUP per a la Catalunya Central?

Aquestes són unes eleccions espanyoles i la nostra campanya no és una campanya molt territorialitzada, no tenim propostes concretes pels territoris de Catalunya. Les nostres propostes són les mateixes que han sigut en altres eleccions i en àmbit de país, hi ha alguns temes que ens afecten més particularment com la mineria. És veritat que la CUP no anem a Madrid a negociar res ni a aconseguir treure res perquè sabem que Espanya és irreformable i no hi ha res a negociar amb els que ens volen liquidar com a poble. Entenem que la nostra feina al Congrès és de confrontació de cara als pròxims anys i més aviat confrontació amb l’extrema dreta. No hem fet una campanya propositiva per anar a assolir coses que sabem que no aconseguirem i que tampoc és el que necessitem les classes populars de la Catalunya Central.

Per tant, hi són per fer de contrapès de les forces de dretes?

Per confrontar l’extrema dreta, òbviament. Però també a la resta de partits que volen liquidar la immersió i en el fons liquidar-nos com a poble, com s’ha comprovat aquests dies. Volen carregar-se la llengua i volen carregar-s’ho tot, nosaltres anem a Madrid a això. Per exemple, també hem anat a eleccions i tampoc creiem en la Unió Europea, al contrari, i en cas de l’Estat espanyol és igual. Creiem que és important tenir com més altaveus millor, però cal tenir present que nosaltres no volem canviar les institucions que ens oprimeixen.

Quin és l’escenari que més tem després de les eleccions?

Ens fa por tot. Evidentment, ens fa moltíssima por una victòria de la dreta extrema i l’extrema dreta, però també ens fa por una victòria dels que s’anomenen progressistes, però sabem que no ho són. Parlo específicament del PSOE que ja sabem ni en la qüestió nacional ni en la qüestió social no ha estat ni molt menys a prop de nosaltres. Ens temem que el que passarà si guanya el PSOE, serà el mateix que ha passat a molts altres països com França. Són els partits social-demòcrates els que acaben implantant les polítiques que proposa l’extrema dreta. Aquí han tingut l’oportunitat per revocar la llei mordassa i la reforma laboral i no han fet res.

Troba que les forces independentistes arriben molt tensades a aquestes eleccions?

Bé, hi ha la tensió habitual que hi ha entre partits perquè si tots penséssim el mateix estaríem al mateix partit. Amb Esquerra ens separen moltes coses i amb Junts ens en separen encara moltes més. Nosaltres ja ho vam dir: mà estesa per aconseguir la independència. En vam tenir l’oportunitat i no ens vam o no es van atrevir i ara ho pagarem durant molts anys. Ara ja sabem que ells prioritzen altres coses abans de la independència.

Aquesta oportunitat es tornarà a presentar?

Sí, però costarà molt, no serà ni aquest any, ni d'aquí a cinc anys. Vam tenir una oportunitat molt bona i el més lamentable no és que perdessin ni que no ho aconseguíssim, és que tant Esquerra com Junts han apostat per la desmobilització. En el fons, la taula de diàleg i les negociacions amb l’Estat han estat a canvi de la desmobilització. La gent està desmobilitzada, ni creu en els partits, ni en la societat civil organitzada i això és culpa dels que han desmobilitzat a canvi dels seus interessos partidistes.

Catalunya podrà tornar al clima del 2017?

No serà fàcil. El que estem intentant des de la CUP és anar convencent a la gent quins són els inconvenients de l'Estat espanyol i el règim del 78 i quines són els avantatges de la independència. Intentem explicar que mereixem un procés d'autodeterminació. Hem de deixar clar que això no es pot fer legalment. No té sentit intentar fer-ho com deien Esquerra i Convergència en el seu moment: allò de passar de la llei a la llei, avui som espanyols i demà serem catalans. Això no pot ser. Una part de la gent el 2017 no era conscient que aquest trencament no serà legal, ni fàcil, ni immediat, ni gratuit, això costarà.

Aquesta és la segona participació de la CUP en unes eleccions generals. Esperen igualar resultats?

Les expectatives són igualar o fins i tot millorar, tot i que no és una cosa que a nosaltres ens obsessioni especialment. Sabem que hi ha gent que en altres eleccions vota la CUP i en aquestes els costa més perquè són unes eleccions de l'Estat on nosaltres ens importa ben poc el que passi al Congrés perquè sabem que des d'allà no es farà res per canviar la nostra situació, però també creiem que hi ha molta gent que sap que estem en un moment excepcional. L'amenaça de l'extrema dreta és òbvia i immediata i d'alguna manera hem de respondre, per tant, creiem que els podem igualar.

Subscriu-te per seguir llegint