Manresa va haver de buscar 85 substituts a les meses electorals i Berga, 91

Les persones escollides per sorteig que no hi van anar no van ser localitzades o bé van presentar al·legacions

Membres d'una mesa del Pujolet de Manresa fent el recompte aquest diumenge

Membres d'una mesa del Pujolet de Manresa fent el recompte aquest diumenge / OSCAR BAYONA

Manresa

Una de les incògnites que hi havia abans de començar les eleccions generals d’aquest diumenge era la participació per part dels membres que havien de formar part de les meses electorals. La coincidència de la jornada electoral amb un calorós diumenge de juliol i en ple període de vacances, obria la porta a que es presentessin més al·legacions de les habituals. 

A Manresa hi havia 82 meses repartides entre els diferents col·legis electorals del municipi. Això implicava que hi va haver un total de 246 persones a les taules tenint en compte que cada mesa ha d’estar formada per un president i dos vocals. D’aquestes 246 persones cridades a formar part de les meses de Manresa en el primer sorteig, 85 no ho van fer i van acabar sent substituïts per suplents. La resta, 161, van continuar sent titulars, segons dades de l’Ajuntament de Manresa.

Part de les 85 persones que no van poder ser a la seva mesa electoral va ser perquè no havien pogut ser localitzats. Per altra banda, alguns també van presentar al·legacions per motius diversos com per exemple les persones entre 65 i 70 anys, les persones que estan de baixa laboral, treballadors essencials que havien de treballar aquest diumenge o persones que havien adquirit bitllets d’avió per gaudir de les seves vacances abans de la convocatòria d’eleccions.

Pel que fa a Berga, es van haver de substituir 91 persones en total. Comparat amb Manresa es tracta d’una xifra més gran tenint en compte que a Berga hi ha molta menys població que a la capital del Bages i que a les meses electorals hi havien d’acudir 69 persones en total. Això indica que a la capital del Berguedà hi va haver més persones que no van ser localitzades o que van presentar al·legacions. En aquest sentit, el consistori berguedà apunta que en aquesta xifra s’inclouen tant les persones a les quals no es va poder notificar i es va passar a la següent persona de la llista, com les persones que sí es va poder notificar, però se'ls van acceptar les al·legacions i es va haver de buscar el seu substitut. 

Les dades de substituts es tenen en compte des de després del sorteig que determina qui seran els membres de les meses electorals. En canvi, no es pot saber quantes persones directament no es van presentar a les meses tot i estar convocats, fet que implica un delicte i que pot acabar en un judici. 

Subscriu-te per seguir llegint