BÀSQUET

El Bàsquet Manresa reunirà la plantilla campiona de l'ACB en la celebració de les noces d'argent

El club anuncia una sèrie d'actes per commemorar la gesta del 1998 entre els quals hi ha una fan zone, un llibre i la recepció dels jugadors, inclosos Alston i Sallier, a l'Ajuntament

Roman Montañez i Jordi Singla, al centre, envoltats d'una representació de l'organització dels actes del 25è aniversari del títol de la Lliga ACB

Roman Montañez i Jordi Singla, al centre, envoltats d'una representació de l'organització dels actes del 25è aniversari del títol de la Lliga ACB / OSCAR BAYONA

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

El dia 4 de juny farà 25 anys que el TDK Manresa es va proclamar campió de la Lliga ACB i el club recordarà la gesta del 1998 entre maig i juny amb un extens programa d’actes que ha preparat una comissió en que també hi ha l’Ajuntament i periodistes que van viure en primera persona aquell episodi històric. La jornada central serà el diumenge 7 de maig, en que es muntarà un fan zone prèvia al partit de la Lliga Endesa entre el Baxi Manresa i el València, a la qual s’hi esperen tots els integrants de la plantilla, de la qual només en falta Herb Jones, que va morir d’un càncer a finals del 2021. 

«Sí, els americans també vindran», va assegurar ahir el president del Bàsquet Manresa, Jordi Serracanta, en referència a una convocatòria inèdita, ja que «és el primer cop que tornaran a estar tots plegats». Brian Sallier i Derrick Alston es reuniran amb els companys d’un èxit que va traspassar fronteres i va sublimar en clau esportiva la lluita bíblica deDavid i Goliat. «Volem que l’aniversari ens ajudi a connectar de nou amb aquell equip extraordinari i posar en valor una gesta increïble», va afegir Serracanta: «va ser un moment d’orgull, de reforç del sentiment de pertinença, i això ho volem transmetre els joves aficionats que tenim avui en dia».

Els actes començaran el 3 de maig amb una taula rodona en que diversos periodistes rememoraran la lliga del 98. Quatre dies després, el 7 de maig, es viurà la festa grossa aprofitant que hi ha un partit al Nou Congost. A les 12 h, la plantilla -no hi serà el tècnic Luis Casimiro, actual entrenador del Betis- serà rebuda a l’Ajuntament en reconeixement a la fita del 98. Posteriorment, els jugadors acudiran al partit del Baxi contra el València i a la mitja part seran homenatjats. Durant la tarda, es muntarà una Fan Zone a Crist Rei per reviure l’ambient que es va generar les hores prèvies a la conquesta del títol.

Només hi ha set equips en el palmarès

Abans que el TDK dinamités tots els pronòstics adjudicant-se el títol de la Lliga ACB del curs 1997-98, només tres equips havien aixecat el trofeu: el Real Madrid, el FC Barcelona i el Joventut. Posteriorment a la gesta bagenca, també ho van fer el Baskonia, l’Unicaja i el València. Per tant, el dret a penjar al pavelló una banderola o una samarreta commemorativa de la conquesta del campionat de Primera Divisió -Lliga ACB des de la temporada 83-84- només el tenen set ciutats, entre les quals hi ha Manresa. El Madrid ha guanyat 36 vegades, el Barça 19, el Joventut i el Baskonia 4, i Unicaja, València i Manresa 1 cop cadascun d’ells.

Llibre, NFT i documental

La resta d’actes no tenen encara una data concreta, però el mes vinent s’estrenarà l’exposició permanent que rememorarà al vestíbul la conquesta de la lliga. De cara al mes de juny, hi ha prevista la presentació del llibre que està ultimant el musicòleg Oriol Pérez i es donarà a conèixer també el projecte digital del fotògraf Miquel Liso. 

El volum de Pérez porta per títol Crònica sentimental d’una gesta. 25 anys de la Lliga del TDKManresa. «El llibre explica una de les coses més grandioses que he viscut», va comentar Pérez a aquest diari. La sorpresa que va protagonitzar aquell equip «no és tant sols una qüestió d’esport, va més enllà, forma part d’una ètica, una moral, ens parla d’un grup on tots anaven a la una i, per tant, el que va passar no va ser casualitat». Prologada per Joan Creus i Pere Ferreres, l’obra aporta nombrosos testimonis de persones que van viure la trajectdòria del TDK.

Miquel Liso, per la seva part, i en línia amb una de les tendències actuals de l’art, està preparant una fotografia realitzada a partir de l’exposició a baixa velocitat que convertirà en un NFT (Non Fungible Token). «La imatge potser serà la samarreta o una jugada, ja veurem», va comentar el manresà, que ja ha experimentat amb aquesta tècnica tant en la F-1 com amb la figura de Leo Messi. El resultat no és una obra física sinó digital però que té un certificat de l’autor sobre l’exclusivitat de la creació i de la qual se’n poden fer diverses sèries o bé còpies úniques per vendre a preus diferents.

Tot i que no figura en el programa d’actes oficial, Serracanta va explicar que el club està en converses amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per a l’emissió d’un documental que rememori la lliga del TDK. «La repercussió de la fita va més enllà de Manresa, va tenir un impacte en l’esport d’elit a nivell mundial, i creiem que d’aquest relat en pot sortir un producte que pugui arribar a tot el país, ja que no va ser només una gesta esportiva». Així mateix, va remarcar el president del Bàsquet Manresa, «el que es va assolir el 1998 pot ser un exemple per explicar als joves, un cas on es poden emmillarar».

Samarreta commemorativa

Una rèplica de la samarreta que van vestir els jugadors durant la temporada 97-98 estarà a partir de la setmana vinent a l’abast de tothom qui la vulgui adquirir, el preu de 36 euros. A hores d’ara, però, ja es poden fer les reserves a la botiga del pavelló del Nou Congost, i qui ho demani la podrà personalitzar. Ahir, en la presentació dels actes, es va donar a conèixer el disseny, amb una peça que incloïa el número 98 a l’esquena i la paraula «campions».

La comissió organitzadora està coordinada per Fernando Peñarrubia, històric delegat de l’equip, i en formen part representants del club com el president Jordi Serracanta, el directiu Marc Bernadich i el responsable de comunicació Damià Badia, Francesc de Puig, que va ser responsable de l’àrea esportiva, Albert Centelles, aficionat de llarg recorregut, el tècnic municipal Josep Perau i els periodistes Xavier Prunés, Felip Gonzalez i Carles Jódar.

ACTES DE CELEBRACIÓ 25 ANYS DE LA LLIGA ACB:

dimecres, 3 de maig

a les 17:30 al Nou Congost

"Una gesta per recordar", taula rodona periodística

diumenge, 7 de maig

a les 12:00 a l'Ajuntament

Rebuda per part del Consistori de l'equip campió del 1998

de 16:00 a 19:00 a Crist Rei

FanZone "25 anys dels CAMPIONS" i portes obertes al nou Bus del BAXI Manresa

a les 20:00 al Nou Congost

BAXI Manresa-Valencia Basket

Homenatge als Campions del 98

a finals de juny

al Nou Congost

Partit de la Selecció Catalana Absoluta Masculina (data i rival encara per definir)

durant el mes de maig

al Nou Congost

Apertura de l'exposició permanent "25 anys Lliga ACB"

durant el mes de juny

Presentació del llibre "Crònica Sentimental d'una gesta. 25 anys de la Lliga del TDK Manresa", d'Oriol Pérez

durant el mes de juny

Presentació NFT Art by Miquel Liso

a partir d'avui, 13 d'abril

a la botiga del Nou Congost

Reserva de la rèplica de la samarreta dels Campions

Venda d'ampolles de cava Artium "25 anys Lliga ACB"