FUTBOL

Martret i Pujols, campiones d'Europa

Les dues blaugranes de la Catalunya central integren la selecció espanyola que derrota Alemanya a la tanda de penals de la final de l'Europeu sub-19

Laia Martret xuta a porteria durant la final de l'Europeu sub-19

Laia Martret xuta a porteria durant la final de l'Europeu sub-19 / UEFA

Toni Mata i Riu

ESPANYA-ALEMANYA, 0-0 (3-2)

Espanya: Font, Ortega (Estela, min 102), Martina, Lloris, Medina, Bartel, Zubieta (Marina, min 81), Fiamma (Villafañe, min 73), Martret (Olaya, min 62), Camacho (Moral, min 73; Érika, min 91) i Corrales.

Alemanya: Adamczyk, Gloning, Diehm, Veit, D. Acikgoz, I. Acikgoz (Axtmann, min 91), Platner (Bartz, min 73), Sehitler (Janzen, min 73; Deutsch, min 106), Nachtigall (Pucks, min 106), Alber (Hils, min 120) i Kett.

Àrbitra: Frida Klarlund (Dinamarca). Targetes grogues per Fiamma (min 63), Olaya (min 90+6) i Gloning (min 95).

Penals: 1-0 Olaya. 1-1 Veit. 2-1 Lloris. 2-1 Diehm (al pal). 3-1 Érika. 3-2 Hils. 3-2 Corrales (para Adamczyk). 3-2 Bartz (para Font). 3-2 Villafañe (para Adamczyk). 3-2 Deutsch (fora).

Partit jugat al Den Dreef Stadium, de Lovaina (Bèlgica), amb 3.011 espectadors.

Les dues jugadores de la Catalunya central que l’octubre de l’any passat es van proclamar campiones del món sub-17 amb la selecció espanyola, la martorellenca Laia Martret i la berguedana Judit Pujols, han sumat aquesta tarda un nou títol internacional gràcies al triomf de la Roja en la intensa i emocionant final de l’Europeu sub-19. Sota la pluja i sense que cap dels dos contendents aconseguís marcar durant el partit, pròrroga inclosa, el duel s’ha encaminat a la tanda de penals, on l’encert ha estat a favor d’Espanya (3-2).

La participació de les dues futbolistes del filial del Barça en el campionat ha estat desigual. Martret no va començar de titular però l'entrenadora Sònia Bermúdez hi ha anat confiant a mesura que transcorria el torneig i avui ha tornat a ocupar l'extrem dret en l'onze inicial. Pujols va entrar a la llista substituïnt Laborde, lesionada, i només va disputar la segona part en el 7-0 contra Txèquia que va tancar la primera fase. Ambdues jugadores són del 2005 i tindran més oportunitats de disputar torneigs de categoria sub-19.

Espanya ha fet un partit molt complert i hauria pogut evitar la pròrroga i els penals si Corrales hagués afinat quan, en el minut 88, ha estavellat la pilota al pal. Sota la pluja, els dos equips han lliurat un combat intens, amb la Roja intentant controlar la situació a través de la possessió.

Marcada per la lateral Dilara Acikgoz, una de les millors jugadores del conjunt centreeuropeu, Martret ha estat solidària en defensa i ha percudit en atac, tot i que a les seves centrades li han faltat precisió. En el minut 3, la martorellenca ha tingut la primera ocasió d’Espanya amb un xut des de fora l’àrea que ha acabat en córner. I a la mitja hora de joc, un mal servei de la portera alemanya l'ha recollit Martret, però ha rematat a l'exterior de la xarxa.

Els millors minuts d'Alemanya s'han desenvolupat a l'inici de la segona part, amb dues bones ocasions de Sehitler i Kett. Bermúdez ha canviat Martret per Olaya buscant recuperar el control al mig del camp i Espanya ha sabut trobat sovint el camí cap a l'àrea rival, però sense la precisió necessària per culminar. La lesió de Lucia Moral 'Wifi' al minut 84 ha enganxat l'equip amb les tres finestres de canvis exhaurides i per això ha jugat amb 10 efectius fins que ha arribat la pròrroga.

En el temps extra, Espanya ha estat intensa, ha jugat amb convicció i ha merescut millor sort que Alemanya, però el títol s'ha decidit a la tanda de penals. Olaya, Lloris i Érika han marcat els tres primers i Corrales i Villafañe han fallat els dos següents, però les hexacampiones han estat molt desencertades i Espanya ha conquerit el cinquè títol, el quart en els últims anys. Després de la corona del 2004, en una selecció on destacava Vero Boquete, la Roja es va endur els Europeus del 2017, amb Patri i Egurrola, 2018, amb Abelleira, Athenea i Llompart, i el 2022, amb Bartel fent el gol decisiu.