Cinc experts de la Catalunya central valoren les opcions de títol del Barça

El Barça té plantilla per optar a la Lliga i la Copa, però continua sent una incògnita a la Champions

Cinc experts de la Catalunya central valoren les opcions de títol del Barça

Cinc experts de la Catalunya central valoren les opcions de títol del Barça / arxiu

El Barça inicia el curs amb l’objectiu de mostrar-se competitiu i d’arribar amb totes les opcions per aixecar Lliga i Copa a final de temporada, però amb la incògnita del rendiment a Europa. Aquesta és la conclusió de cinc experts del món del futbol, analistes, periodistes esportius i entrenadors, de la Catalunya Central consultats per aquest diari. L’equip de Xavi Hernández, que enceta el seu tercer curs com a entrenador culer, començarà la temporada domèstica al Coliseum Alfonso Pérez de Getafe, diumenge (21.30 h).

Marc Cornet, presentador manresà de Gol TV, s’atreveix a afirmar que "les competicions domèstiques haurien de ser cosa de dos", al·ludint als blaugranes i al Reial Madrid. Un punt de vista que comparteix la seva companya a Gol, i corresponsal berguedana de la cadena ESPN, Gemma Soler. La periodista col·loca, de moment, a l’equip de Xavi com a favorit, encara que reconeix que "si el Madrid fitxa a Kylian Mbappé, els blancs seran, lleugerament superiors". El bagenc Josep Lluís Ruiz, representant de jugadors i extècnic del CE Manresa i el CF Igualada, entre d’altres, creu que "l’equip no hauria de tenir sostre". De la mateixa opinió és Albert Samsó, entrenador manresà a Egipte, amb la màxima titulació (diploma Pro de la UEFA, com Xavi Hernández, per exemple) tot i recordar que "els altres equips es reforcen i cada any augmenta la dificultat de guanyar". En un punt intermedi se situa el periodista i analista manresà de Relevo, Albert Blaya, que situa l’objectiu del club blaugrana en "revalidar l’assolit l’any passat".

Pel que fa a Europa, tots es mostren prudents de cara a establir un sostre clar: "la Champions és una competició que no sempre mostra la veritat dels equips", apunta Ruiz, "no és un torneig on guanyi sempre el millor equip" complementa Soler. L’extècnic del CE Manresa creu que els culers podrien arribar a "quarts, sense descartar unes semifinals". En canvi, per a Blaya i Soler, "amb la plantilla actual, serà molt difícil que es passi de quarts". El presentador manresà de Gol, al seu torn, no es mulla en la ronda on s’acabaria la participació europea de l’equip de Xavi, però fixa els vuitens de final com a "moment clau per valorar la temporada dels culers".

Una plantilla incompleta

Un dels factors que condicionen amb escreix les opcions blaugranes per aconseguir títols aquesta temporada serà la plantilla. El bloc de jugadors amb qui comptarà l’entrenador egarenc durant l’any encara no està definit, una circumstància que cada vegada és més habitual. Encara que avui mateix arranqui la competició oficial, el mercat estarà obert fins a finals d’agost, i el Barça encara ha de gestionar sortides de jugadors que no compten per a Xavi, o que tenen el desig d’abandonar el club.

El cas paradigmàtic -i mediàtic- és el de l’extrem francès Ousmane Dembélé, que tot apunta que acabarà marxant al PSG. "Un jugador desequilibrant i important pel sistema del Barça", el defineix Samsó, tot i apuntar que "no és un gran golejador o assistent". Com argumenta l’entrenador manresà, Dembélé ha generat al voltant de mig gol cada partit que ha disputat vestint la samarreta blaugrana (suma de gols anotats i assistències). També es sustenta amb dades Cornet, que subratlla que l’extrem "ha generat aquest darrer curs al voltant de 20 gols", però "no li recordo cap gran partit". Soler apunta que "Xavi comptava amb Dembélé per la temporada", però destaca la irrupció de joves jugadors de La Masia que també poden aportar minuts de qualitat a l’atac culer. El principal nom entre els experts consultats és Abde, que Blaya defineix com "l’home amb major capacitat d’u contra u per generar des de l’extrem". Ruiz adverteix, però, que "s’han de donar oportunitats als joves, no la responsabilitat: en tot cas, ja l’agafaran ells aquesta càrrega".

Malgrat la millora de l’equip amb els fitxatges d’enguany, la falta de recanvis en algunes demarcacions és un dels problemes que assenyalen tots ells. Circumstància directament relacionada amb la complicada situació econòmica del club, que "fitxa a qui pot, i no sempre a qui vol" diu Cornet. L’exemple més clar és el lateral dret, on Xavi no té un especialista clar, i que, si no hi ha incorporacions d’última hora, s’hauran de suplir amb els centrals Ronald Araujo o Jules Koundé, o el migcampista Sergi Roberto.