ESCALADA

Bronze per Albert Guàrdia al Mundial de paraescalada

L'esportista barceloní que viu a Manresa torna a un podi del més alt nivell set anys després de quedar campió del món

Albert Guàrdia, a la dreta de la imatge

Albert Guàrdia, a la dreta de la imatge / FEDME

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

Albert Guàrdia (Barcelona, 1985) ha tornat aquesta setmana al podi en un Campionat del Món de paraescalada. L'esportista que viu a Manresa s'ha penjat la medalla de bronze en la competició disputada a Berna (Suïssa) i ha reviscut d'aquesta manera l'or que va conquerir el 2016 a París poc després de patir un accident de moto que li va causar l'amputació de la cama dreta.

Soldador d'ofici, ja practicava l'escalada abans de perdre una de les seves extremitats. Guàrdia es va criar a Alella (Maresme), viu a Manresa i pertany al Club d'Escalada i Competició CCT21. Als 29 anys va patir l'accident però la seva passió per l'escalada aviat el va dur de nou als rocòdroms.

A Berna, Guàrdia va obtenir el bronze en la categoria AL2 (amputats d'una cama). El francès Thierry Delarue va guanyar el títol amb la màxima puntuació (Top), el nordamericà Ethan Zilz va fer segon, amb 51+ (el número indica la presa que va assolir i el signe + explica que ja ha iniciat el moviment per anar a la següent) i Guàrdia va ocupar el tercer graó del podi amb 51. L'altre representant espanyol, Urko Carmona, va quedar quart, amb 49+.

En el Mundial de Berna també hi va participar Eloi Vila, del CE 2x2 de Santpedor, que va finalitzar 16è en RP1. Les categories RP agrupen els escaladors que tenen una diversitat funcional física o neurològica de grau mitjà, que afecta a la força, l'estabilitat i l'extensió.

La delegació de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada va aconseguir cinc medalles: or per Ivan Muñoz, plata per Javi Aguilar i bronze de Marta Peché, Guillermo Pelegrín i Albert Guàrdia.

Albert Guàrdia, en un rocòdrom intentant pujar una paret

Albert Guàrdia, en un rocòdrom intentant pujar una paret / ARXIU PARTICULAR

El somni olímpic

Un dels grans anhels d'Albert Guàrdia és participar en uns Jocs Paralímpics. Malauradament, l'escalada, que sí forma part del calendari olímpic, i que a Tòquio 2020 li va donar un or a Espanya amb l'èxit d'Alberto Ginés, no és al repertori d'esports dels Jocs Paralímpics que es faran l'any vinent a París. I, en principi, també ha quedat fora de Los Angeles 2028. No obstant això, encara hi ha la possibilitat que l'escalada sigui al programa de la gran urbs californiana.

A principis d'any, el Comitè Paralímpic Internacional va anunciar que la llista de LA'28 seria la mateixa que la dels dos Jocs precedents, Tòquio i París. Però una de les vies d'accés d'un esport a la cita olímpica és la petició del Comitè Organitzador, i el de Los Angeles ja ha fet públic que proposa el surf i l'escalada. Abans de finals d'any, el Comitè Paralímpic i el dels Jocs que es faran d'aquí a cinc anys han de comunicar la decisió definitiva. Un anunci del que n'estarà molt pendent l'Albert Guàrdia.