Bàsquet/Lliga Endesa

Pierre Oriola torna a Manresa després d'onze anys i fins a final de temporada

El Baxi fitxa l'ala-pivot targarí, que ja havia jugat al Nou Congost, arriba per reforçar l'equip i afegir-hi un jugador de formació més

Pierre Oriola, llançant durant l'últim Catalunya-Argentina al Congost

Pierre Oriola, llançant durant l'últim Catalunya-Argentina al Congost / Oscar Bayona

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa ha fitxat l'ala-pivot targarí Pierre Oriola, de 31 anys i 2,08 metres d'alçada, per reforçar l'equip a partir d'ara. La notícia l'ha avançat el portal Encestando i ha estat confirmada poc després pel mateix club, que ha explicat en una nota que la contractació és fins a final de temporada.

L'arribada d'Oriola, a part de per reforçar el joc interior de l'equip, també té una vessant estratègica pel fet que és un jugador de formació. Actualment, el Baxi només en té quatre a la plantilla del primer equip i dos d'ells estan lesionats. Un, Guillem Jou, té un problema lumbar i no se sap el temps de recuperació. L'altre, Dani García, es va torçar un turmell en un entrenament d'aquesta setmana i és dubte per enfrontar-se diumenge al Zunder Palència. En el darrer duel, al Congost contra el Casademont Saragossa, el Baxi ja havia hagut d'introduir a la convocatòria el júnior Ladji Coulibaly.

Oriola, format a les categories inferiors del CN Tàrrega, l'equip de la seva ciutat, i del Plus Pujol Lleida, va arribar a la base del Bàsquet Manresa l'estiu del 2009, quan el seu covilatà Jaume Ponsarnau era l'entrenador de l'equip. Va jugar en els júniors i va arribar a debutar en el primer equip, sis segons en pista en un duel contra el Joventut, ja el 2010. La temporada següent va estar a l'equip vinculat, el Sant Nicolau, de Lliga EBA, però va arribar a disputar 19 partits amb el primer equip, sempre a les ordres de Ponsarnau. Encara hi va ser la temporada 2011-12, moment en què el Manresa va decidir no seguir comptant amb els seus serveis.

Esclat lluny de casa

Oriola, que llavors tenia 20 anys, va haver de refer la seva trajectòria des de la Lliga LEB Or. Va jugar una temporada al Força Lleida i una altra al Peñas Osca i el seu rendiment va provocar que, el 2014, fos fitxat pel Baloncesto Sevilla, novament a la Lliga Endesa. A San Pablo va fer dues molt bones temporades, bàsicament a les ordres d'un altre nom important de la història del Bàsquet Manresa, Luis Casimiro, i va arribar a jugar competició europea, en concret l'Eurocup. Les seves xifres van provocar que fos fitxat pel València, on aquell moment entrenava Pedro Martínez.

Va ser segurament la seva millor temporada, en què l'equip taronja va estar a punt de guanyar l'Eurocup i la Copa del Rei, però ho va compensar amb el títol de la Lliga ACB, l'únic de la seva història. Aquell estiu va participar en l'Eurobasket amb la selecció espanyola, amb la qual va aconseguir la medalla de bronze. Aleshores, en el moment més àlgid de la seva trajectòria, va fitxar pel Barça.

Al Palau va estar-s'hi cinc temporades, les quatre primeres amb un rendiment molt elevat i en l'última sense poder jugar tant per culpa de les lesions. Abans de la seva sortida, l'estiu del 2019, es va proclamar campió del món amb la selecció estatal en el Mundial disputat a la Xina. Com a blaugrana va guanyar quatre Copes del Rei, una Lliga Endesa (2020-21) i va arribar com a jugador important a la Final Four del 2021, tot i que la seva aportació va baixar amb l'arribada temporal de Pau Gasol a l'equip.

Oriola va tenir una sortida traumàtica del Barça, que li va rescindir el contracte. Va expressar la seva disconformitat sobre la manera com se l'havia tractat. Des de llavors, va començar la temporada passada al Girona i la va acabar a l'AEK d'Atenes, amb el qual va disputar l'Eurocup. Aquesta pretemporada l'ha feta amb el MoraBanc Andorra, amb el qual, precisament, es va enfrontar al Baxi en un partit que van acabar guanyant els manresans per 93-77 i en què va anotar set punts. També havia jugat, setmanes abans, el partit internacional entre Catalunya i Argentina al Nou Congost.

Ara torna a les ordres de Pedro Martínez, amb qui va guanyar la lliga, amb la incògnita de saber com respondrà un físic castigat en els darrers anys. Si ho fa bé, el Baxi guanya coneixement del campionat, lluita i qualitat a la zona.