Tebas dimiteix com a president de LaLiga

El president de la patronal de clubs avança el seu cessament, en una decisió estratègica per buscar la quarta reelecció abans de final d'any

El President de La Lliga, Javier Tebas

El President de La Lliga, Javier Tebas / EP

Sergio R. Viñas

El president de LaLiga, Javier Tebas, ha presentat la dimissió per avançar el procés electoral previst per a l'any 2024. Tebas es presentarà per optar a un quart mandat al capdavant de la patronal dels clubs, en uns comicis on no es preveu que hi hagi oposició.

La dimissió de Tebas, avançada per Relevo, respon a una decisió estratègica del president, qui considera més adequada la celebració d'eleccions abans que s'acabi aquest any. El seu mandat expirava d'aquí a un mes, el 23 de desembre.

42 clubs professionals de Primera i Segona Divisió (gairebé totes les votacions obtenen majoria properes als 40 vots) fan pràcticament impossible que pugui tenir competència a les eleccions. A les últimes, les del desembre del 2019, no va tenir cap oposició i en les anteriors, les del 2016, l'expresident de l'Eibar Alex Aranzabal va ser incapaç de trobar els 11 avals necessaris per llançar formalment la seva candidatura.

La previsió de Tebes i el seu equip és que sigui reelegit com a president en un termini que pot oscil·lar entre les dues setmanes i un mes, en funció de possibles al·legacions que hi pugui haver a la convocatòria electoral i que es pugui presentar algun candidat, una cosa improbable. El 2019, van passar 21 dies des que va dimitir fins que va tornar a ser proclamat president per a l'actual quadrienni.

Tebas tornaria a ser president electe per a quatre anys el dia 21 de desembre, quan s'anunciarà la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europa sobre si existeix o no monopoli il·legal de la UEFA sobre el futbol europeu, dins del cas Superlliga. Una decisió transcendental de cara a la possible viabilitat futura de la competició impulsada per Florentino Pérez.

Tal com resen els estatuts de LaLiga, després de la dimissió de Tebas es formarà una comissió electoral formada per representants de cinc clubs, escollits per sorteig, tres de Primera i dos de Segona.

Durant el procés electoral, els dos vicepresidents de LaLiga, Miguel Ángel Gil Marín (Atlètic de Madrid) i Quique Catalán (Llevant), assumeixen juntament amb la directora legal de l'organisme, María José López Lorenzo, les competències que estatutàriament la correspon a qui exerceix la presidència.