El Barça guanya el Maccabi a Belgrad (90-92) en un final intens

Els blaugranes es mantenen segons a la classificació amb un balanç de 8 victòries i 2 derrotes

Satoransky lluita amb Baldwin una pilota que havia quedat solta i que agafa Abrines / Andrej Cukic/EFE

Jordi Badia Perea

El Barça ha obtingut una victòria contra el Maccabi a Belgrad, on els de Tel-Aviv juguen de locals a causa de la Guerra a Gaza, en un partit que s'ha decidit en els darrers minuts de l'últim quart en què ha passat pràcticament de tot i en què ha brillat, per damunt de tothom, l'argentí Laprovittola. Els blaugrana han sabut jugar amb les eliminacions, gairebé consecutives, de Nnaji i Hernangómez per cinc faltes personals a tres minuts per al final.

La recepta per afrontar el Maccabi semblava clara: igualar-ne la intensitat i tenir l'encert en el tir exterior, especialment en els triples, les dues mancances que havia ensenyat en els darrers partits, flagrants contra el Baskonia, mig corregits contra el València. Les dues derrotes en els tres partits en una setmana pesaven. Esclar que passar dels ambients de Baskònia, el Palau i Múrcia al silenci del Pionir no hi havia d'ajudar. El primer quart ha estat un festival ofensiu: 31-26, amb un Maccabi que no ha fallat ni un dels 8 tirs de dos, amb entrades i llançaments propers a la cistella, senyal de la poca contundència defensiva dels blaugrana que, si més no, en atac se sostenien pels triples de Laprovittola i les accions interiors d'Hernangómez. L'absència de Vesely, convalescent encara del cop que va rebre a l'esquena contra el València Bàsquet, es notava força més que la de Jokubaitis.

En el segon quart, els homes de Roger Grimau han pujat la defensa i han aconseguit dificultar els atacs israelians, tot i concedir 20 punts encara. Almenys, han mantingut el nivell ofensiu i han aconseguit equilibrar un marcador en què, tret d'un parell de vegades, amb un mínim avantatge de 2 punts, l'ha dominat el Maccabi amb un màxim avantatge de 7 punts, a dos minuts i mig del final del primer quart. No obstant, un 51-51 al descans els duia a una projecció de més de 100 punts, quan el Barça només n'havia concedit 74 en les 9 jornades transcorregudes a l'Eurolliga.

Ha sortit excel·lent el Barça del vestidor. Un més 10 en 4 minuts, amb un Maccabi que no aconseguia trobar la fluïdesa en atac, ni aconseguia agafar el rebot en atac, una faceta del joc en què està excel·lint en aquesta temporada, ni tampoc aturar el cabal ofensiu dels Parker, Kalinic i Nnaji. Katash ho ha hagut d'aturar amb un temps mort. La dinàmica s'ha revertit, els israelians han equilibrat el joc i el marcador. El 68-70 amb què s'ha arribat al final del tercer quart i la tendència a què s'havia entrat presagiava el cara o creu a què s'ho jugarien.

En el darrer quart, les alternatives han estat constants. Hi ha hagut tres moments clau, que expliquen el desenllaç final. Un triple de Kalinic a 4'30'' que ha posat el 81-85, les cinquenes faltes de Nnaji i Herangómez en 30 segons de diferència i una tècnica a la banqueta pel mig i que ha posatels israelianss un punt per davant (88-87), i la pèrdua en defensa del Maccabi a 23 segons del final amb 90-91.

Tot i així, Lorenzo Brown encara ha tingut l'oportunitat de donar la victòria al seu equip en el darrer llançament perquè Laprovittola només ha encertat un dels tres tirs lliure de què ha disposat amb 12 segons per jugar-se. Però el seu intent de triple amb 90-92 ha tocat el cèrcol i ha volat damunt del pavelló buit de públic de Belgrad, per mantenir el FC Barcelona segon a la classificació amb un bon balanç de 8 victòries i 2 derrotes.