FUTBOL/SEGONA DIVISIÓ RFEF

Un golàs sotmet el CE Manresa a Alacant (1-0)

Els blanc-i-vermells van oferir unes notables prestacions al feu de l’Hèrcules CF i només van cedir arran d’una acció d’estratègia

El mitja punta blanc-i-vermell Carlos Gilbert lluita per mantenir la possessió de la pilota pressionat per un jugador de l'Hèrcules CF

El mitja punta blanc-i-vermell Carlos Gilbert lluita per mantenir la possessió de la pilota pressionat per un jugador de l'Hèrcules CF / ÁLEX DOMÍNGUEZ

No es va poder signar una igualada com la temporada passada, però el Centre d’Esports Manresa va mostrar al mundialista estadi José Rico Pérez d’Alacant una versió competitiva i solvent, sobretot en la vessant defensiva, i l’Hèrcules CF va haver de recórrer a una indeturable canonada rasa del lateral dret Samu Vázquez per sotmetre la formació dirigida per Xavi Corominas per un mínim marcador (1 a 0).  

La digna derrota dels blanc-i-vermells a terres alacantines es va produir en el context d’una jornada en la qual la resta dels marcadors van afavorir o, almenys, no van perjudicar, els interessos del conjunt bagenc. Per tant, malgrat davallar fins a l’onzena posició a la classificació, els manresans haurien de sortir reforçats de la catorzena jornada de la competició per tal d’afrontar amb determinació els dos duels previs a l’aturada de la lliga per les festes nadalenques, que enfrontaran el CE Manresa contra dos oponents directes en la lluita per assolir la permanència: el CF La Nucía i el Terrassa FC.

Per primera vegada aquest exercici, Xavi Corominas va repetir la formació inicial de l’anterior jornada. Òscar Pulido va tornar a descansar i Héctor Hurtado es va mantenir a la porteria blanc-i-vermella.

La possessió com a arma defensiva

El tècnic barceloní, tal com havia detallat, va apostar per defensar a través de la possessió de la pilota mentre la pressió ofensiva del conjunt amfitrió no va obligar els visitants a parapetar-se a la seva parcel·la defensiva. Així doncs, el CE Manresa va discutir la tinença de l'esfèrica a la formació entrenada per Rubén Torrecilla durant els primers dotze minuts de joc. Fins i tot, els manresans van protagonitzar les dues primeres aproximacions a porteria de l’enfrontament. El central alacantí Josema va haver d’intervenir per tallar una magnífica paret trenada per Alpha Bagayoko i Enric Baquero per la banda esquerra (min 2) i el davanter d’origen malià va rematar de cap fora, arran d’un servei de falta executat per Dani Reina des de la posició d’extrem esquerre (min 3). Els amfitrions van replicar mitjançant un contracop llançat per Kalvin Ketu i José Manuel Artiles que va permetre Marcos Mendes penetrar a l’àrea de penal blanc-i-vermella i armar un xut tant potent com innocu i desviat (min 9).

Una inacabable possessió de l’Hèrcules CF (minuts 13 i 14) va marcar el punt d’inflexió. A partir d’aleshores, els alacantins van asssumir la iniciativa ofensiva i el CE Manresa va haver de centrar-se a defensar. L’enverinada centrada de l’incisiu lateral dret Samu Vázquez (min 21) va ser el preludi de la primera ocasió de gol dels locals. El central Ryan Patrick Nolan va rematar de cap des del punt de penal una falta servida pel mig centre Carlos Mangada i Héctor Hurtado va refusar la pilota amb el pit (min 26). Va ser la primera de les remarcables intervencions del porter martorellenc, que abans del descans va impedir que Kalvin Ketu l’encarés en solitari amb una oportuna sortida (min 28), a més de conjurar les intencionades centrades de José Manuel Artiles (min 28) i Samu Vázquez (min 42). El xut creuat de Carlos Gilbert (min 27) va ser la darrera acció ofensiva d’un CE Manresa que només va concedir una segona ocasió de gol a l’Hèrcules CF durant el tram final del primer període: l’enèsima incursió com a extrem de Samu Vázquez va propiciar la rematada rasa i creuada de Marcos Mendes que va sortir arran de la base del pal dret de la porteria manresana (min 30).

Estratègia al servei de la genialitat

L’escenari no es va modificar a l’inici de la represa i el conjunt alacantí va mantenir el domini del tempo del partit. Malgrat aquesta circumstància, l’ordenat i efectiu entramat defensiu blanc-i-vermell només va patir de veres puntualment, com quan el camerunès Kalvin Ketu va estavellar una rematada de cap al travesser (min 48).

Una acció d’estratègia arran del servei del primer córner favorable a l’Hèrcules CF del segon període va determinar el guanyador de l’enfrontament (min 57). Els locals van fer arribar l’esfèrica a Samu Vázquez amb tres precises passades rases i el lateral dret va armar una genial canonada rasa i creuada des de 25 metres que va batre Héctor Hurtado de forma inapel·lable (1 a 0). 

Xavi Corominas va intentar activar ofensivament el CE Manresa amb Pol Ballesteros i Tom Diawara (min 65). Aleshores, però, el conjunt amfitrió va palesar la seva expertesa a l’hora d’impedir les accions ofensives de l’oponent tot i mantenint la possessió de la pilota. En aquest context, les possibilitats dels blanc-i-vermells d’optar a la igualada van ser inexistents. En contraposició, Carlos Mangada va flirtejar amb el gol arran d’una falta servida des de la posició d’extrem esquerre. L’astut futbolista va intentar sorprendre Héctor Hurtado amb un inesperat servei directe que el porter martorellenc va conjurar amb seguretat (min 78).

LA FITXA TÈCNICA.

HÈRCULES CF (Sistema de joc: 4-3-3). Carlos Javier Abad-Hernández; Samu Vázquez, José Manuel Gómez Josema, Ryan Patrick Nolan, Alfonso Candelas; Roger Colomina, Carlos Mangada, José Manuel Artiles; Carlos de la Nava (César Moreno min 89), Marcos Ambrosio Mendes (Agustín Coscia min 68) i Kalvin Ketu (Álvaro Hernáiz Alvarito min 81).

CE MANRESA (Sistema de joc: 4-2-3-1). Héctor Hurtado; Dani Reina, Moha, Nacho Pastor, David Pons; Álex Sánchez (Marc Martínez min 79), Nil Garrido; Carlos Gilbert, Omar Ouhdadi (Álex Pachón min 84), Enric Baquero (Pol Ballesteros min 65); i Alpha Bagayoko (Tom Diawara min 65).

ÀRBITRE. Javier García Rubio (Comitè de Castella-la Manxa), auxiliat per Julián Álvarez Villena i Javier Sancho Amat. Va amonestar els locals Ryan Patrick Nolan (min 53) i Carlos de la Nava (min 86) i el visitant Omar Ouhdadi (min 32).

GOL. 1-0 Samu Vázquez min 57.

ESTADI. Estadi José Rico Pérez.