Anjo Valentí: "No pensem en pedres i instal·lacions, sinó en aprofitar la Ciutat Europea per fomentar l'esport"

"Volem anar de la mà de les entitats per organitzar competicions espanyoles i catalanes" per la Ciutat Europea de l'Esport 2024

"A Manresa, l'esport ha estat un pacte de ciutat no explícit, però permanent"

El regidor d'Esport, Anjo Valentí, al Complex Esportiu del Congost, amb la bandera de Ciutat Europea de l'Esport 2024

El regidor d'Esport, Anjo Valentí, al Complex Esportiu del Congost, amb la bandera de Ciutat Europea de l'Esport 2024 / Oscar Bayona

Jordi Badia Perea

Jordi Badia Perea

Ens trobem amb el regidor d'Esports, Anjo Valentí, al Complex Esportiu del Congost. Fa poc que ha arribat de Brussel·les on, amb l'alcalde Marc Aloy, van rebre la bandera que acredita Manresa com a Ciutat Europea de l'Esport 2024.

Com va anar?

Bé, el temps ens va acompanyar. Ens vam trobar amb les persones de l'Associació de Ciutats Europees de l'Esport, i vam aprofitar per entrevistar-nos amb representants del Parlament europeu i de la Comissió europea.

Amb qui es van entrevistar?

Primer amb els representants de la Generalitat, amb el cap de la Delegació Ignasi Centelles, i amb la direcció de la Xarxa Belc, que representa a les entitats locals europees. Depèn de la Comissió europea i ens fa d'interlocutor per transmetre i rebre la informació que requerim.

A banda de les Ciutats, també es reconeixien les Viles Europees de l'Esport. En el cas de Catalunya, hi havia les Franqueses del Vallès. Hi establiran algun tipus de col·laboració?

Sí. Vam fer-hi una primera presa de contacte. Volem anar de la mà per fer algun acte conjunt. Vam quedar de trobar-nos al gener i parlar-ne. De tota manera, sí que ja vam plantejar de fer una jornada conjunta, amb una sessió a les Franqueses i una a Manresa, sobre Esport i Salut. En la línia del que ja venim fent, com és l'Esport a la carta i la Natació a les escoles, programes socials i esportius que, recordem, han permès que una persona com Thierno Diallo, de l'Egiba, hagi pogut ser olímpic i que ara ho torni a ser a París, l'any que ve. Volem fer unes jornades de formació, de manera conjunta amb les Franqueses.

Compten amb algun tipus de suport?

Sí, de la Diputació i de la Fundació Gasol, amb un programa cadascun. El primer, per a joves esportistes. Va destinat a joves que estan en una etapa sedentària, que no fan cap mena d'esport, ni d'equip ni individual. Hi haurà uns educadors que els faran un seguit de cursos i sessions per fer que s'interessin en l'esport i vehicular-los cap a alguna disciplina.

Teniu identificat aquest col·lectiu?

Sí, sí, ho tenim lligat amb els Serveis Socials. Serà un programa transversal.

I el de la Fundació Gasol?

És l'anomenat Sesmi, que va destinat als hàbits saludables a l'escola, tant pel que fa a l'alimentació saludable com a la pràctica de l'esport. Nosaltres hi aportem uns 14.000 euros, també amb la regidoria de Salut, i la Fundació hi aporta l'expertesa.

Des de les entitats, es va reclamar a través del Regió 7 que el segell de Ciutat Europea de l'Esport servís per donar visibilitat a l'esport manresà i, sobretot, per posar al dia les instal·lacions. Però, pel que em diu, el dedicaran més a fomentar la pràctica de l'esport. És així?

Bé, sí i no. També volem que sigui un any per, d'una banda, anar de la mà de les entitats per organitzar activitats federatives, tant si són espanyoles com catalanes, perquè siguin seus de campionats d'Espanya o de Catalunya.

En tenen algun de tancat?

Sí, la primera que farem serà ara el 14 de gener, una final de Balls esportius de saló que ja tenim lligada amb la Federació. Però, el calendari està obert, esclar. Amb el Club Atlètic, per exemple, volem fer un campionat de llançament de martell i amb el Covisa hem parlat d'acollir la Supercopa de Futbol Sala. Dependrà també dels resultats. Per exemple, si el Bàsquet Manresa arribés als play off d'ascens, el demanaríem de fer aquí. Tenim un esborrany de calendari, perquè hi hagi cada mes una activitat almenys.

També van dir que serien sortida d'una etapa de la Volta Ciclista de Catalunya femenina. Ho han tancat?

La sortida sí, ja en tenim lligat l'inici i ara estem mirant si també podem ser arribada.

El segon objectiu és la promoció de l'esport popular?

Sí, això ho volem prioritzar. Tot el que és l'activitat esportiva popular. Com moltes de les que ja es fan, sigui la Transèquia o la Cursa de la Dona.

Però, tot això ja s'organitza.

Sí, però hi volem donar més cobertura i més recolzament. Incrementar el suport que ja hi aportem. Volem potenciar tota la vessant social i esportiva perquè volem mobilitzar la ciutadania, sense deixar de banda les entitats i els clubs. Pensi que a Manresa, el 52 per cent de la població fa activitat física, això són 12 punts per sobre de la mitjana europea. És una dada important.

Llavors, no pensen tant en invertir en infraestructures?

No, no pensem en pedres i instal·lacions perquè això és més a mitjà i llarg termini. Aquesta distinció no és un punt de partida, és el reconeixement a les entitats i a la trajectòria de l'Ajuntament en el suport a l'esport, que a Manresa ha estat un pacte de ciutat, no explícit però permanent. Començant pel suport al Manresa de bàsquet.

En termes econòmics, quin cost té ser Ciutat Europea de l'Esport?

De pressupostats, en tenim uns 150.000 euros, que aniran a cobrir les activitats que ja hi ha previstes. Però comptem en obtenir subvencions per part de la Diputació, la Generalitat i l'Estat, i poder-la augmentar.

Llavors, totes les inversions en infraestructures que demanen les entitats, on quedaran?

En farem, és clar. Ens hem de centrar en arreglar la grada de l'Estadi de futbol, que farem durant l'any que ve. També hi ha la inversió prevista a l'Estadi atlètic, per millorar la grada, els vestidors i el gimnàs, i crear una nova pista d'entrenament en una de les cantonades, que és necessària per poder fer la competició espanyola de martell que li deia. I dues obres més que hi ha pressupostades són la pista d'hoquei a la Balconada i la gespa artificial al camp de Les Cots.

Havíeu parlat d'un nou pavelló, també?

Sí, però no podrà ser per aquest any. Si tot va bé, en aquest mandat l'hauríem de deixar projectat. Hauria de ser un pavelló de barri, però no sabem encara on s'hauria d'ubicar.

Pel que fa a l'ampliació del Congost, el calendari es manté?

Sí. El projecte executiu hauria d'estar aprovat durant el primer semestre per poder-ne licitar les obres abans de final d'any. En paral·lel, estem buscant el finançament públic que requerirà, com va passar l'any 92. L'haurien de cobrir a parts iguals les quatre institucions, Ajuntament, Diputació, Generalitat i Estat.

Quin cost té?

Bé, el projecte inicial tenia un cost d'entre 6 i 8 milions d'euros, però creiem que serà més perquè, a banda dels increments en els subministraments, en el projecte executiu s'hi han fet millores perquè es vol que sigui un pavelló modern, amb activitat de lleure i de restauració i que pugui acollir també activitats culturals i lúdiques.

I, finalment, també hi ha una demanda per a un Centre de Tecnificació. Hi estan treballant, el veuen possible?

El demana l'Egiba, sí. Per descomptat que hi estem a favor i des de l'Ajuntament donarem totes les facilitats i farem el que calgui. Estem esperant a que ens diguin què hem de fer perquè nosaltres apostem per l'esport d'alt rendiment. De fet, el judo ja és un centre de tecnificació per a la Catalunya central.