El català Carles Falcón, en estat greu per una caiguda

El tarragoní, que competeix en motos en la categoria sense assistència, va ser traslladat a l’hospital en coma induït amb un edema cerebral

Carles Falcón, en una imatge publicada a les seves xarxes socials.

Carles Falcón, en una imatge publicada a les seves xarxes socials. / INSTAGRAM

Redacció

El pilot de motos català Carles Falcón, de la categoria Rally 2, va ser traslladat ahir a l’hospital d’Ad Dawadimi, a l’Aràbia Saudita, en coma induït amb un edema cerebral després de tenir una caiguda en la segona etapa del Dakar. Falcón, tarragoní de 45 anys, va caure en el quilòmetre 448 de l’especial a les 15.52 hora local i, alertats per un pilot que seguia el motorista, els organitzadors van enviar un helicòpter mèdic que va atendre el pilot, ferit «en un estat que es va considerar greu».

El seu equip va confirmar que les perspectives de recuperació són «incertes a hores d’ara» i que Falcón es mantindrà ingressat almenys una setmana en un hospital de Riad, a la capital saudita. A primera hora de la nit, el director del Dakar, David Castera, va comentar que l’helicòpter medicalitzat va arribar al lloc de la caiguda 16 minuts després del succés i que se li estava fent una revisió mèdica amb tota mena de proves.

Preguntat per si l’espanyol ja està fora de perill, Castera va afirmar que s’havia «d’esperar una mica més», ja que les proves confirmarien «si té algun vessament o els pulmons comprimits», tot i que va assenyalar que «el més greu és veure què és el que té al cap». Els metges volen conèixer «si ha tingut alguna fractura» al cap o al coll, perquè «sembla que va tenir un moviment del cap sobre el terra».

El director de la prova va comentar que Falcón «no tenia pols» quan van arribar els metges, però van aconseguir «reanimar-lo». Falcón és un dels dos pilots de l’equip català TwinTrail, que participava en la seva segona edició del Dakar en la categoria d’Original by Motul, en què es corre sense assistència. TwinTrail va debutar el 2022 amb Carles Falcón, Isaac Feliu i Albert Martín, edició en la qual van acabar dos dels tres pilots, ja que Feliu va tenir un greu accident en l’etapa 9 pel qual va ser induït al coma. Finalment va poder recuperar-se i dos anys més tard va decidir tornar a la carrera més dura del món perquè no podia suportar la idea de saber que havia competit al Dakar sense recordar res d’aquella aventura. Per completar aquesta gesta, el tornava a acompanyar Falcón. El destí va voler que aquesta vegada fos ell qui tingués un accident.

Carlos Sainz, nou líder

En la categoria de cotxes, mentrestant, el pilot espanyol Carlos Sainz es va convertir en el nou líder del Dakar amb un avantatge provisional d’1 minut i 51 segons sobre el saudita Yazeed al-Rajhi, després d’una segona etapa en què el francès Stéphane Peterhansel va arribar al mig centenar de victòries en cotxes després d’emportar-se per 29 segons una atiada lluita amb el seu compatriota Sébastien Loeb.

El guanyador va acabar amb un temps de 3 hores, 54 minuts i 40 segons una etapa en què Sainz va ser vuitè, a 17 minuts i 15 segons de Peterhansel, cosa que li va servir per mantenir l’avantatge aconseguit en la primera etapa d’aquest dissabte i col·locar-se com a líder, ja que va superar el belga De Mevius, cinquè en la general. Sainz treu 4 minuts i 17 segons a Loeb, tercer, i 13 minuts i 16 segons a Peterhansel, novè. El qatarià Nasser al-Attiyah, vigent campió, va acabar cinquè ahir i se situa a 12 minuts del madrileny.