Entrevista | Sergi Mas Creador de continguts

«Caure i aixecar-se és natural, i també s’ha d’ensenyar a les xarxes»

Des de fa 3 anys l’artesenc ensenya el seu dia a dia com a aficionat al ciclisme de carretera a TikTok i Instagram, on també ofereix consells i parla obertament de salut mental

Sergi Mas, totalment equipat, grava un video amb la seva bicicleta

Sergi Mas, totalment equipat, grava un video amb la seva bicicleta / Mireia Arso

Andrea Izquierdo

Andrea Izquierdo

Sergi Mas (Artés, 1997) té una filosofia com a tiktoker i instagramer especialitzat en ciclisme: a la vida no tot són èxits, i la part dolenta no s’ha d’amagar. Amb 12.300 seguidors a TikToki 9.400 a Instagram (@bysergimas), Mas, controlador de qualitat en una empresa automobilística del Bages, dedica el seu temps lliure a crear contingut en català sobre bicicletes. Als seus perfils els usuaris hi poden trobar tutorials d’ajuda, propostes de rutes i anècdotes personals, entre altres. Tot plegat, sempre amb naturalitat i dotant d’especial importància un tema tabú a molts perfils, la salut mental.

Per què va començar a crear contingut a les xarxes socials? 

Als 16 anys vaig començar a sentir admiració per alguns youtubers. Sempre m’havia agradat, però em faltava confiança per començar. Amb l’arribada de la pandèmia, vaig decidir invertir en la compra de material per gravar. Vaig començar en castellà, parlava de videojocs, però com els vídeos no em van funcionar, m’ho vaig vendre tot.

Però va donar-li una segona oportunitat. 

Sí, com que sobretot des dels 20 anys soc aficionat al ciclisme de carretera, mesos després, durant el 2021, vaig sentir curiositat per gravar vídeos sobre el tema en català. I, sorprenentment, van funcionar.

Sergi Mas amb la seva bicicleta

Sergi Mas amb la seva bicicleta / Mireia Arso

Competeix?

No tinc prou temps per entrenar. Va arribar un punt que vaig haver de decidir si dedicar més estona a la bicicleta o invertir-lo a la creació de continguts. I al final, he prioritzat gaudir de la bici a un ritme menys intens i fer vídeos.  

Li compensa? 

Molt. A veure, econòmicament no, però sí per l'experiència que t’aporta. Hi coneixes gent, i fins i tot, t’acaben reconeixent a tu. De fet, a Andorra, un senyor va acostar-se’m amb la seva filla per saludar-me, ja que ella em seguia per TikTok. I aquestes coses m'encanten. 

Què l’aporta fer contingut d’aquest tipus, sobretot centrat a ajudar l’usuari? 

Penso que els meus videos poden facilitar a d’altres fer procediments amb els quals jo he perdut molta estona. A vegades, si no fos per aquesta classe de contingut, et podries passar hores per desmuntar alguna cosa que realment, amb alguna petita guia pràctica fas en un moment. 

@bysergimas

Col·locar la bici al suport de taller amb tija telescòpica.✅❌👌🏽🚵🏼‍♂️ @jooca the mechanic 👨🏽‍🔧#mtb #btt #mountainbike #tips #biker #bikelife #bikeride

♬ sonido original - Sergi Mas Pons

Ha explicat obertament que conviu amb depressió. I ho ha fet amb la intenció de traslladar als seus seguidors que a Internet sovint només es veu la millor part de cadascú i no tot és el que sembla. Per què va decidir parlar sobre això?

Les xarxes són una motivació per a mi, i en alguna ocasió, quan ho he volgut deixar, sempre hi he trobat algun comentari positiu que m’ha fet canviar d’opinió. Quan vaig fer aquest vídeo, no travessava un bon moment, i vaig decidir agafar el mòbil i expressar tot el que sentia. I, sorprenentment, quan el vaig publicar vaig trobar-me amb molta gent que se sentia identificada amb mi. Amb tot, volia traslladar la importància de demanar ajuda.

@bysergimas

La meva situació: 🧠 Només puc donar les gràcies a qui m’ha estat ajudant fins ara, familia, professionals i amics… GRÀCIES per tot ❤️ Seguim 👋🏼 #depressio #mental #ajuda #depressionhelp

♬ sonido original - Sergi Mas Pons

Creu que a les xarxes el tema de la salut mental pot arribar a ser tabú?

A Internet hi ha moltes crítiques. I per això hi ha molta gent que no parla del tema. Perquè un comentari negatiu, sobretot en un moment de depressió, és molt dur. No ets fort, i et pot fer molt mal. Et pots arribar a passar tot un dia malament per un missatge d’una persona. Hi ha gent amb molt odi, i que ho plasma amb comentaris. 

No sempre s’ensenya tot?

A les xarxes tendim a mostrar la part més interessant de la nostra vida i se sol eliminar la part dolenta. I hi ha molta gent que es deixa influenciar pel que veu. I és un perill, perquè els creadors podem arribar a fer mal inconscientment. També està bé mostrar la realitat, explicant coses tan simples com que se t’ha punxat una roda o has caigut. I a la gent li agrada que jo no ho amagui. Caure i aixecar-se és natural, i també s’ha d’ensenyar.

El fet de parlar en català l’ha fet rebre comentaris negatius en alguna ocasió, tal com vostè mateix ha explicat. Com s’ho pren?

És com em sento còmode. Al principi hi havia gent que em deia que si creava contingut en castellà, arribaria a més gent. I això em va fer arribar a plantejar-me si m’estava equivocant o si em podria quedar estancat. Però em sento bé així i, al final, ja tinc una vida. Això és un hobby.

Quins objectius es posa com a creador de contingut?

No en tinc. Perquè al final, el teu futur a internet depèn en gran manera dels usuaris que consumeixen els teus vídeos. Però sí que estic molt sorprès de la rapidesa amb què el meu perfil ha crescut. I respecte a les col·laboracions, ara en tinc un parell de petites i en tinc alguna pendent per aquest 2024. 

@diari.regio7

🚴Vols començar a fer ciclisme? El creador de continguts @Sergi Mas Pons et dona les claus que has de tenir en compte quan pugis els primers cops a la bici 🗞️ Llegeix l’entrevista a www.regio7.cat #estiktokat #estiktocat #tiktokcatalunya #manresa #bages #ciclisme #bicicleta #bikersoftiktok 🎥 vídeo d’@Andrea Izquierdo 🌌

♬ Imagination - Lize Mynhardt

Subscriu-te per seguir llegint