Janja Garnbret, la millor escaladora de competició de tots els temps

La competidora eslovena es prepara per fer novament història als Jocs de París 2004

Pocs noms ressonen amb tanta força en el món de l'escalada com el de Janja Garnbret. Amb 24 anys la prodigiosa atleta té el rècord de podis en competicions internacionals. El seu estil dinàmic i decidit en fan una competidora única i gairebé perfecta. Tant és així, que té 8 campionats del món, 41 victòries al circuit mundial de Copa del Món i el primer or olímpic en escalada.

Janja Garnbret

Janja Garnbret

Pocs noms ressonen amb tanta força en el món de l'escalada com el de Janja Garnbret. Amb 24 anys la prodigiosa atleta té el rècord de podis en competicions internacionals. El seu estil dinàmic i decidit en fan una competidora única i gairebé perfecta. Tant és així, que té 8 campionats del món, 41 victòries al circuit mundial de Copa del Món i el primer or olímpic en escalada.

Des de molt jove, la Janja ja apuntava maneres. Era una nena plena de vitalitat i molt enèrgica, qualitats innates que potser han estat l'espurna de la seva explosivitat a l'hora d'escalar. Els seus pares, Darja i Vili, van reconèixer la seva passió per aquest esport de seguida, perquè a la Janja la divertia escalar a tot arreu; s'enfilava pels arbres, escalava els marcs de les portes i els mobles de casa seva. I per això, van apuntar-la a classes d'escalada en un rocòdrom de la zona. La seva primera competició nacional va tenir lloc amb només 8 anys, i als 14 anys va guanyar el Campionat Europeu Juvenil de búlder, cosa que seria l'inici d'una carrera brillant.

L'ascens

Els seus èxits esportius no havien fet més que començar, i des del seu debut el 2016 a la Copa del Món d'escalada, la seva trajectòria no ha anat més que en ascens. Una de les seves millors temporades la va fer el 2019, quan va guanyar totes les proves en la disciplina de búlder. Aquell mateix any, va superar totes les expectatives possibles, obtenint la victòria en les tres disciplines (dificultat, búlder i format 3x3) del Campionat del Món d'escalada a Hachioji, Japó. La Janja es tornava imparable, i va arribar la primera medalla d'or olímpica a la història de l'escalada esportiva amb una actuació impecable als Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

Es pot dir que a nivell competitiu no existeix ni ha existit a la història cap altra escaladora amb el nivell i la destresa de la Janja Garnbret. La seva força i determinació no només es reflecteixen en la quantitat de triomfs aconseguits, sinó també en l'estabilitat dels seus resultats com a competidora. És una esportista molt constant i una perfeccionista incansable, cosa que fa de cada competició un espectacle garantit.

La multimedallista també ha demostrat la seva destresa en l'escalada en roca. El 2017 va encadenar la seva primera via de 9a a Catalunya, “Selecció Natural”, i en el mateix viatge es va fer amb “Open Your Mind”, amb graduació 8c+. Els seus èxits no s'aturen aquí, perquè el 2021 va aconseguir una ascensió històrica; ser la primera escaladora a encadenar (acabar) a vista (en el primer intent) una via de 8c (“Fish Eye” a Oliana, Catalunya), una fita mai abans aconseguida. Segons explica Magí Cabestany, escalador i testimoni de la gesta: “Va ser espectacular. A la part de dalt li queia el sol a la cara i s'anava tapant amb la mà perquè no hi veia bé. Va llegir molt bé la via. En alguna secció es va equivocar, però va saber rectificar i encarar els passos per on tocava. A dalt del tot va dubtar una mica però va escalar molt sòlida”.

La seva constància, esforç, i també la seva passió per aquest esport, són alguns dels elements que han portat la Janja al capdamunt de l'escalada.

RumbaParís2024

Amb la seva victòria a la combinada del Campionat del Món d'Escalada 2023 a Berna, Suïssa, la Janja Garnbret no només ha sumat una altra medalla d'or al seu extens palmarès, sinó que també ha assegurat la seva presència als Jocs Olímpics de París 2024. Al seu costat, les atletes Jessica Pilz i Ai Mori han aconseguit els primers bitllets per participar en el format combinat de les properes olimpíades. En el cas d'Ai Mori, és la primera vegada que competirà en els Jocs Olímpics, i sens dubte, la jove promesa japonesa de 19 anys és una de les favorites per penjar-se una medalla. Ai Mori és una de les poques escaladores capaces de vèncer Garnbret, com va passar al mateix Campionat de Berna, concretament en la disciplina de dificultat.

El nou sistema de puntuació establert per la International Federation of Sport Climbing (IFSC) per a la competició combinada sembla que portarà molta emoció i expectació a les proves olímpiques. A pocs mesos dels Jocs de París 2024, l'escenari sembla prometedor, ¿aconseguirà Ai Mori imposar-se davant del mestratge de Garnbret?

“No n'hi ha prou amb tenir ganes de medalles d'or, cal estimar el procés que t'hi porta” Janja Garnbret.