Cas Vinicius: Primera condemna de presó per insults racistes al futbol espanyol

Tres aficionats del València han estat condemnats a vuit mesos de presó i a dos anys sense entrar a estadis de futbol

El jugador del Reial Madrid, Vinicius Jr, assenyalant els aficionats que el van insultar a Mestalla

El jugador del Reial Madrid, Vinicius Jr, assenyalant els aficionats que el van insultar a Mestalla / ARXIU/EUROPA PRESS

Redacció

Tres aficionats del València han estat condemnats aquest dilluns a vuit mesos de presó i dos anys sense entrar a estadis de futbol per haver dedicat insults racistes a Mestalla contra el jugador del Reial Madrid Vinícius Jr. També hauran d'assumir les costes del procés. És la primera sentència condemnatòria a Espanya per insults racistes al futbol.

El maig de l'any passat, en un enfrontament entre el València i el Reial Madrid, Vinícius va denunciar haver rebut insults racistes per part de seguidors ubicats a la Grada d'Animació de Mestalla. El partit es va aturar uns minuts, el jugador va identificar un dels acusats i, després de la denúncia de LaLiga aquella mateixa nit, se'n va identificar dos més amb les càmeres internes del València. Eren socis del club i aquest els va expulsar immediatament.

Los tres acusados en el banquillo en la Audiencia de València

Els acusats, al banc dels acusats de l'Audiència de València / EUROPA PRESS

La pena sol·licitada inicialment era de 12 mesos de presó, però s'ha reduït en un terç per la conformitat en fase d'instrucció. Així, per a tots tres acusats serà finalment de 8 mesos, més les costes del procediment.

Sentència pionera

Aquesta és la primera sentència condemnatòria d'aquest tipus que es dicta a Espanya, conseqüència de la denúncia de LaLiga i a la que s'hi va sumar posteriorment, la RFEF, el Reial Madrid i, en les últimes setmanes, també Vinicius Jr.

“Aquesta sentència és una gran notícia per a la lluita contra el racisme a Espanya, ja que repara el mal patit per Vinicius Jr. i llança un missatge clar a aquelles persones que acudeixen a un estadi de futbol a insultar: la LaLiga els detectarà, elsdenunciarà i patiran conseqüències penals”, ha afirmat el president de la patronal, Javier Tebas.

El gener del 2020, arran d'uns insults racistes proferits al jugador de l'Athletic Club Iñaki Williams, LaLiga ja va optar per la via judicial. Hauria d'haver estat el primer cas en obtenir sentència, però el procés està anant més lent que el dels insults a Vinicius.

TEMES