Entrevista | Inma Ollero Directora comercial a Celler Barcolobo

"La nostra feina pot inspirar a més dones a apostar per un sector dominat per homes"

Ollero destaca que cada cop hi ha més dones referents en el sector del vi

Inma Ollero, directora comercial a Celler Barcolobo

Inma Ollero, directora comercial a Celler Barcolobo / CEDIDA / CELLER BARCOLOBO

Álex Soler

Álex Soler

D’ençà que l’Inma Ollero va començar la seva trajectòria professional guanyant el premi nacional d’agricultura al millor projecte de fi de carrera el 2015 a Anglaterra, la seva carrera ha estat una evolució i creixement constants. Ha acumulat experiència en diversos cellers del Regne Unit i França, abastint des de la preparació per a la verema fins a l’embotellament.

Com va ha sigut el camí fins a la seva posició actual com a directora comercial, i què l’ha motivat a continuar desenvolupant-se en el món del vi?

Després d’acabar la carrera vaig seguir aprenent i treballant en un dels cellers més prestigiosos del Regne Unit, Ridgeview, on formava part de l’equip de producció i on em van fer responsable de laboratori, tot i que col·laborava en tots els processos de producció. Això em va ajudar a veure de manera global tot el procés d’elaboració. Amb el meu canvi de residència a Madrid, vaig decidir també explorar la part comercial del món del vi.

Com ha influït aquesta experiència en el seu profund coneixement de categories i vins?

Darrere de cada ampolla de vi hi ha la història d’una família, d’unes terres, d’unes tradicions, d’un coneixement que ha passat de generació en generació sobre quines varietats són les que es desenvolupen millor en una determinada zona, de com vinificar-les per a obtenir el millor producte de cada regió. He après a apreciar i valorar el treball darrere de cada ampolla de vi.

Quins són els reptes més emocionants i gratificants que ha experimentat com a directora comercial al Celler Barcolobo?

L’organització a les fires a les quals assistim és el repte més gran. La preparació de l’estand, la documentació a portar, aconseguir reunions amb clients interessants, la logística d’enviament de mostres i finalment la presentació del projecte perquè resulti més interessant que els altres de la fira. Resulta molt gratificant quan aconsegueixes posar totes les peces en ordre i obtens resultats. 

La Finca La Rinconada, on es troba Celler Barcolobo, té una llarga tradició agrària, ramadera i de caça en un entorn privilegiat.  Com influeix aquest entorn en la producció de vi i en el seu enfocament com a enòloga?

Elaborar vins en una reserva natural és una cosa bastant genuïna. No hi ha molts cellers en el món en les quals tant la vinya com el celler estiguin en un entorn natural com aquest. Els sòls de la finca són molt pobres, fet que fa que es concentrin els compostos aromàtics del vi, obtenint uns vins aromàtics, molt originals i de gran qualitat. 

Quina és la seva visió sobre el paper de les dones en la indústria del vi i com creu que es poden fomentar més oportunitats i reconeixement per a les dones en aquest sector?

Crec que les professionals del sector estan contribuint amb la seva experiència i creativitat en diferents àmbits, tant en la producció com en la comercialització. Això inspira a moltes altres dones a seguir els seus passos en un món històricament dominat per l’home. Hem avançat molt, però encara hem d’enfrontar-nos a molts més reptes per a aconseguir la igualtat i el reconeixement en el sector.

Com considera que la seva experiència i èxit en el món del vi poden inspirar a altres dones a seguir carreres similars en la indústria?

Crec que donar a conèixer les experiències i assoliments d’altres dones ajuda altres dones a trencar estereotips i perdre la por superant barreres i a perseguir els seus somnis en el camp que els apassioni.