Entrevista | Usoa Arregui Coach de Cambyo

"La salut relacional hi és quan les relacions es construeixen amb confiança"

Arregui treballa des de fa 10 anys per millorar la salut relacional en l’entorn empresarial

Usoa Arregui

Usoa Arregui / CEDIDA

Álex Soler

Álex Soler

Després de 15 anys treballant com a advocada especialitzada en fiscalitat internacional per empreses, Usoa Arregui va decidir que volia canviar i aportar valor afegit en l’entorn empresarial. Des de fa 10 anys, acompanya a les empreses en tots els nivells perquè puguin adquirir nivells de salut relacional òptims.

Què la va portar a prendre la decisió de canviar la seva orientació laboral i com ha sigut la transició? 

Va ser un conflicte de valors. Sentia que estava contribuint a una sèrie de coses que no eren les que jo volia potenciar i em vaig llençar i canviar de professió. La transició ha sigut molt orgànica, perquè fins i tot clients anteriors m’han contractat com a Coach.

Com defineix el concepte de salut relacional en l’entorn empresarial i quins són els aspectes clau que tracta a la seva feina?

La salut relacional hi és quan les relacions es construeixen amb confiança. Si no hi ha confiança, la relació està malalta. Els aspectes clau són la presa de consciència sobre quina comunicació estic utilitzant per generar aquesta confiança i també entenent comunicació no només pel que diem, sinó també pel que escoltem.

Com tracta específicament les necessitats i els reptes que enfronten les dones en l’àmbit empresarial?

El concepte clau amb les dones és el de l’autoconeixement, per saber de quina forma es poden potenciar. Tradicionalment, el model que hem desenvolupat ha estat inspirat per d’altres que no eren propis, sinó masculins, que no potenciaven aquells punts on tenim fortaleses.

Com creu que les habilitats d’autolideratge poden empoderar a les dones per complir els seus objectius professionals?

Crec que l’autolideratge és essencial per poder alliberar-nos. El primer que una persona ha de saber és a liderar-se a un mateix perquè no és gens fàcil. Una vegada ho aconseguim, és molt més fàcil sentir que tenim aquesta capacitat per abordar els nostres propòsits.

Quin consell donaria a les dones que vulguin canviar d’orientació professional?

El consell més honest és que elles siguin les seves millors amigues. Que es parlin i es mirin com ho farien amb la seva millor amiga.