Entrevista | Natàlia Flores Consultora en Resolució de Conflictes i Advocada

"Veure com, a través del diàleg, ens podem entendre és el més gratificant"

Després de treballar 12 anys com advocada penalista, Flores va decidir donar un gir professional, formant-se de nou i apostant per crear una consultora ADR per donar resposta als conflictes que la justícia no pot resoldre

Natàlia Flores

Natàlia Flores / CEDIDA

Álex Soler

Álex Soler

Natàlia Flores entén l’èxit personal com un conglomerat de diferents factors: l’esforç, la constància, la inquietud per innovar i un xic de tossuderia, sense oblidar l’important paper de la família i de les arrels. Després d’exercir com d’advocada penalista durant 12 anys, va decidir apostar per la gestió de conflictes a través de les ADR (Alternative Dispute Resolution) i  va crear GIRA ADR, una consultoria de gestió i resolució de conflictes especialitzada en l’àmbit empresarial.

Com va arribar a la decisió de canviar de l'àmbit de l'advocacia penalista a la gestió de conflictes a través de les ADR, i què l'ha impulsat a crear GIRA ADR? 

Vaig gaudir molt com a advocada penalista, m’encanta el dret, però a poc a poc, en vaig anar donant compte que la justícia no sempre donava resposta als conflictes que arribaven als Tribunals ni cobria les necessitats dels clients.  El sistema judicial que tenim és eficaç i necessari per resoldre qüestions jurídiques, però hi ha un volum molt important de conflictes i malentesos que mai haurien d’arribar als Jutjats. Davant això, amb la meva amiga i sòcia del despatx d’advocats, Marta Méndez, vam decidir cursar un màster en mediació per formar-nos en negociació i finalment vam apostar per una altra manera de resoldre conflictes creant la consultora GIRA ADR.

Quins són els principals avantatges i beneficis que aporta la gestió de conflictes mitjançant les ADR en comparació amb la resolució tradicional a través del sistema judicial?

Els avantatges són molts, en primer lloc, la flexibilitat, la personalització, la creativitat de tot el procés i la celeritat en la resolució del conflicte. A més amb les ADR tenim en tot moment el control del procés i de la presa de decisions. Un altre avantatge molt important respecte al procediment judicial és la confidencialitat del procés. En tot moment, tot el que es parla, tota la informació que s’aporta i els pactes als quals s’arriben, són confidencials.

Quines tendències o canvis ha observat en la manera com les organitzacions aborden i solucionen les seves diferències?

En el món anglosaxó, resoldre les contingències en les organitzacions, a través de la negociació, de la mediació o de la facilitació és quelcom generalitzat i normalitzat. Però aquí, des de fa molts anys,  estem acostumats a dirimir les nostres diferències en un jutjat. Davant un conflicte, en lloc de dialogar i parlar, tenim tendència a presentar demandes, i això està molt arrelat a la nostra societat. En aquests darrers anys hem pogut constatar una certa tendència cap al diàleg. Les empreses comencen a adonar-se que tot i que els Tribunals són necessaris per a certs temes, n’hi ha altres que és millor acudir a la via dels ADR.

Com s'ha convertit la resolució de conflictes en una part integral i gratificant de la seva carrera, especialment en el context empresarial?

El fet de constatar com, a través del diàleg, les persones arriben a entendre’s i a signar acords és el més gratificant d’aquesta professió. Veure com les parts, en iniciar un procés, són incapaces d’asseure’s a la mateixa taula, i a l’acabar, veure’ls encaixar les mans. 

En el context de l’eWoman Manresa, com valora el seu propi paper com a dona professional i emprenedora en l'àmbit de la resolució de conflictes?

Considero que l’èxit professional està en poder treballar en allò que a una l’apassiona. L’element bàsic de l’èxit és saber quina és la teva vocació. Evidentment, hi ha altres factors que influeixen en els resultats que es puguin obtenir laboralment, com ara la formació i capacitació que ens permetrà reforçar les nostres fortaleses i minorar les debilitats, sortir de la nostra zona de confort i no tenir por a assumir nous reptes o envoltar-nos de persones que sumen i ens aporten experiències positives.

Ha trobat obstacles específics relacionats amb el fet de ser una dona en l'àmbit empresarial?

En els darrers anys, la igualtat de gènere ha pres impuls, però encara queda molt per fer en l’àmbit de la igualtat salarial i d’oportunitats. Les dones emprenedores no ho tenim gens fàcil, i en l’àmbit de la gestió de conflictes no som una excepció. Per una banda, ens trobem amb la manca de dones referents. Les mediacions internacionals estan sempre dirigides per homes. Això sorprèn si tenim en compte que,  més del 90% dels professionals que ens dediquem a les ADR som dones.