Els detectors del projecte SMART, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), des dels observatoris de La Sagra (Granada), Sierra Nevada, La Hita (Toledo), Calar Alto i Sevilla han registrat el pas d’una bola de foc sobre el golf de Cadis a 238.000 km/hora. Segons l’anàlisi de l’investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), la bola de foc va ser gravada a les 5.17 h de la matinada del 16 de novembre.

La roca que va originar aquesta bola de foc va entrar a l’atmosfera a uns 238.000 quilòmetres per hora sobre el golf de Cadis. A causa de l’elevada velocitat, la brusca fricció amb l’aire va fer que la roca es tornés incandescent quan es trobava a una altura d’uns 124 km sobre el nivell del mar. Des d’allà, el bòlid va avançar en direcció nord-oest i va acabar extingint-se quan es trobava a una altitud d’uns 71 quilòmetres sobre el nivell del mar. A causa de la seva gran lluminositat, el fenomen es va poder veure des de més de 500 km de distància.

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa (SWEMN), que té per objectiu monitorar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del sistema solar.