Condemnades a sis mesos de presó 3 de les 10 feministes encausades per la manifestació del 8M de 2019 a Manresa

La resta d'acusades han quedat absoltes en no quedar provada la seva implicació en els fets

Les 10 dones acusades pels fets del 8M del 2019 a l'entrada dels jutjats de Manresa

Les 10 dones acusades pels fets del 8M del 2019 a l'entrada dels jutjats de Manresa / Arxiu/Arnau Valverde

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Tres de les 10 feministes encausades pels fets que van tenir lloc durant la vaga del 8 de març del 2019 han estat condemnades a sis mesos de presó i a 180 euros de multa. La jutgessa del Penal 1 de Manresa considera que són autores d'un delicte d'atemptat a l'autoritat mentre que la multa de 180 euros s'imposa com una condemna per un delicte lleu de danys contra un dels agents. Les tres condemnades van ser identificades durant la manifestació que va tenir lloc aquella tarda a Manresa per tirar pots de fum, pintura i altres objectes contra els agents, el furgó policial i la façana de la comissaria de la Policia Nacional.

Les 10 acusades s'enfrontaven a una condemna conjunta de 19 anys i 6 mesos de presó i gairebé 23.000 euros de multa per delictes de desordres públics, danys i atemptat contra l’autoritat, mentre que la defensa en demanava la lliure absolució. La resta d'encausades finalment han estat absoltes ja que la jutgessa considera que no ha quedat provat que fossin les autores dels delictes pels quals se les acusa.

Els fets jutjats van tenir lloc el 8 de març del 2019 amb 4 protestes realitzades en el marc de la vaga feminista. En la primera un grup de persones, entre les que hi havia tres acusades, van tallar el trànsit de la carretera BV-4511, a Santpedor. La segona va tenir lloc a la FUB. En aquest cas la sentència assegura que quatre de les encausades, que formaven part d'un grup de gent més ampli, van fer pintades a l'edifici de la universitat. Posteriorment es jutjava si havien increpat els treballadors del Mercadona situat just davant de la concentració. En cap d'aquests casos es considera provat que les encausades fossin les autores dels fets jutjats, com sí que ha passat amb la manifestació de la tarda. En tot cas, la jutgessa ha imposat la pena mínima per aquest tipus de delicte.

La plataforma feminista de suport a les encausades, "Hi érem totes", afirma que la sentència "no només pretén condemnar a 3 feministes de Manresa, sinó també a qui es mobilitza" i titlla el procés judicial de "despropòsit absolut" perquè asseguren que no existien proves dels fets pels quals eren acusades i perquè hi va haver contradiccions entre les declaracions dels agents que van testificar durant el judici. A més, lamenten que la versió dels agents dels Mossos ha estat l'únic element per condemnar les tres manifestants feministes. A més, el col·lectiu assegura que les 10 encausades "porten 4 anys de condemna, 4 anys de procés judicial en el que se les ha criminalitzat i se les ha intentat paralitzar amb peticions que amb la sentència s'ha demostrat absolutament desproporcionades". Finalment consideren que processos com aquest "pretenen amenaçar a qui s'organitza per combatre el patriarcat, el racisme i l'explotació".