L'acusat d'assassinar un home a Puigcerdà diu no recordar "res": «Em vaig despertar al carrer»

El processat no té "ni la més mínima idea" del motiu pel qual tenia la roba tacada amb sang de la víctima

De blau i emmanillat, l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà

De blau i emmanillat, l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà / Marina López

ACN

L'acusat d'assassinar un paleta a Puigcerdà el 31 de gener del 2020 per robar-li diners ha afirmat que no recorda "res" de les hores que les investigació situa com el moment del crim. Segons ha declarat a l'Audiència de Girona, aquella tarda-vespre va estar consumint alcohol i drogues i això li va provocar una llacuna a la memòria.

El processat ha assegurat que el següent record que té és despertar-se al carrer, amb fred, i veure que tenia la roba tacada de sang: "Vaig pensar que m'havia barallat". L'acusat ha negat que fugís de la població fins a Girona per amagar-se de la policia. El seu cosí, acusat d'encobriment, ha negat que sabés que havia matat algú: "Si hagués sabut que el buscaven per homicidi no l'hauria acollit a casa".

Les testificals del judici, que es fa amb jurat popular a la secció tercera de l'Audiència de Girona, han acabat aquest dimarts amb la declaració dels dos acusats. Un d'ells s'enfronta a 30 anys de presó per assassinat i robatori violent. L'altre, que és el seu cosí, a 3 per encobriment.

El principal acusat ha explicat que la tarda-vespre del 31 de gener del 2020 va quedar amb uns coneguts, entre els quals hi havia la víctima, i van recórrer diferents locals de Puigcerdà consumint alcohol, i també drogues. El processat ha negat, responent a preguntes del fiscal Víctor Pillado, que descobrís aleshores que la víctima tenia una "quantitat important" de diners i que ordís un pla per assaltar-lo i robar-li l'import, que rondava els 3.400 euros.

De fet, ha argumentat que va decidir no marxar perquè veia com l'altre company intentava "aprofitar-se" de la víctima fent que convidés i gastés més diners. L'acusat ha atribuït a una "broma" que, durant les hores que van estar de bars, enviés Whatsapps a un altre amic seu dient-li que la víctima tenia diners i que s'unís a la festa: "Només buscava la manera de convèncer-lo perquè vingués".

L'acusat ha al·legat que tots anaven "borratxos" perquè havien estat bevent cervesa, whisky i algun licor. En un moment de la nit, els altres dos homes van marxar i, segons ha dit, ell va quedar amb una altra persona -que no ha declarat al judici- i va fumar haixix i es va beure una altra cervesa. A partir d'aquest moment, segons ha dit, no recorda res.

El següent instant que té a la memòria és despertar-se prop de la zona de l'estació, no sap "si en un banc o a la vorera", i estar "tremolant de fred". Va ser aleshores quan es va adonar que tenia un cop al cap i la roba tacada de sang. El processat diu que va sospitar que s'havia ficat en problemes però ho va atribuir a alguna baralla. "No puc recordar res", ha afegit.

Llavors, va trucar a dos amics seus. Segons ha declarat, el seu objectiu era trobar algú amb qui continuar la festa i consumir cocaïna però els altres homes no el van voler acompanyar. El processat ha negat les declaracions d'aquests testimonis, que van assegurar que els hi va demanar ajuda i fins i tot va oferir diners a canvi d'anar-lo a buscar a casa de la víctima i portar-li una llanterna per robar: "Potser ho han dit perquè tenen família i no volen que se sàpiga que consumien".

Seguint amb la seva versió, com que volia consumir cocaïna i no trobava amb qui, va trucar el seu cosí que viu a Girona demanant-li que l'anés a buscar. Així, l'acusat ha negat que marxés de Puigcerdà perquè sabia que havia matat una persona i per ocultar-se de la policia. De fet, ha exposat que tenia intenció de tornar-hi uns dies després, quan hagués acabat "la festa": "He arribat a estar de festa una setmana".

"Ni la més mínima idea"

El processat diu que no té cap explicació als indicis que hi ha contra ell i que l'incriminen com l'autor del crim. L'home no té "ni la més mínima idea" del motiu pel qual hi ha empremtes seves a casa de la víctima, el seu ADN al pal que va utilitzar l'agressor per apallissar el paleta ni com va acabar la roba que duia plena de seva sang: "Anava tan borratxo que no em puc ni imaginar com vaig poder fer això en aquest estat". També ha dit que ell "mai" ha robat a ningú i diu que els diners que li van trobar els Mossos d'Esquadra a sobre quan el van detenir (540 euros) eren seus.

Després de localitzar el cos de la víctima a casa seva a Puigcerdà, la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a la regió policial Pirineu va estrènyer el cercle al voltant del sospitós i li van seguir el rastre fins a Girona, sobretot a través de la telefonia mòbil i perquè sabien que tenia un cosí que vivia a la ciutat. El van arrestar sortint de casa del parent la nit del 3 de febrer.

La fiscalia i l'acusació particular sostenen que el cosí va encobrir els fets i la seva defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, apunta que no sabia que el processat havia presumptament matat una persona. L'acusat d'assassinat ha dit que en cap moment li va dir res del crim perquè, de fet, ni ell mateix ho sabia. El cosí ha declarat que no es va assabentar que el buscaven per homicidi fins que el van detenir: "Si hagués sabut que era per això no l'hauria anat a buscar i l'hauria portat a casa. Jo tinc la meva vida feta, treballo i no vull problemes".

Patiment innecessari

Aquest dimarts també han declarat els forenses que van fer l'autòpsia a la víctima. Segons han explicat els perits, l'agressor li va infringir multitud de cops, tant amb un pal que es va localitzar trencat a l'escena del crim com amb els punys i puntades de peu. També tenia cremades fetes, probablement, amb una cigarreta. Un "patiment innecessari" i que, segurament, no li hauria causat la mort si hagués rebut atenció mèdica urgent. Després d'apallissar-lo, l'atacant el va matar estrangulant-lo.

Les forenses que van fer l'informe d'imputabilitat de l'acusat d'assassinat han afirmat que no té cap trastorn mental que li afectés les capacitats cognitives i volitives i que no hi ha cap prova que acrediti que, en el moment dels fets, podia estar afectat pel consum d'alcohol i drogues. Les perits han afegit que tampoc ha necessitat cap tractament de deshabituació al centre penitenciari on va ingressar en presó preventiva. Sí que han dit que, durant les entrevistes, va cridar l'atenció la seva "fredor" i atribueixen la suposada llacuna de memòria a "amnèsia processal": "És quan algú no vol explicar fets que li poden suposar un perjudici a nivell penal".

Un cop finalitzades les declaracions de testimonis, investigadors, perits i acusats, demà al matí serà el torn de les conclusions i els informes del fiscal i les parts. És el pas previ a entregar l'objecte del veredicte al jurat popular perquè es retiri a deliberar.