ICL aparta temporalment el vigilant d’explotació que hi havia el dia de l’accident a la mina de Súria

El treballador ha estat suspès de sou i feina mentre avança la investigació en considerar-se que no va comunicar una incidència prèvia  

L'accident on van morir tres geòlegs va tenir lloc la matinada del 9 de març

L'accident on van morir tres geòlegs va tenir lloc la matinada del 9 de març / ARXIU/OSCAR BAYONA

Redacció/Laura Serrat

El vigilant d’explotació de les mines de Súria que hi havia a la zona de l’accident que va tenir lloc el 9 de març en què van morir tres geòlegs ha estat suspès temporalment de sou i feina per l’empresa, ICL, segons ha avançat TV3. La decisió arriba després de les conclusions de l'informe dels Mossos d'Esquadra, que alerta que el vigilant va rebre un avís d'uns treballadors del torn de nit sobre la caiguda d'una pedra a pocs metres d'on es va produir l'accident. Aquesta informació que no es va arribar a comunicar als tres geòlegs traspassats. Tanmateix, l'empresa assegura que s'ha decidit apartar-lo perquè "va incomplir amb algunes de les seves responsabilitats", però ho desvincula de l'accident.

Fonts d'ICL expliquen que la decisió s'ha pres mitjançant un informe intern avalat per una comissió d'investigació formada per tècnics de l'empresa i representants dels sindicats. En aquest informe, es detecten incompliments per part del vigilant, motiu pel qual l'empresa li ha obert un expedient disciplinari. La mesura, però, és temporal i es mantindrà fins que es vegi l'evolució del cas. Les mateixes fonts especifiquen que es tracta d'un procediment intern de l'empresa que "no té res a veure amb l'accident" i també desmenteixen que la decisió hagi estat motivada per l'informe dels Mossos d'Esquadra, que assenyala que una cadena d'errors i negligències van propiciar el fatal desenllaç.

El treballador que ha estat suspès és un vigilant d'explotació. Són els que reben la informació del que passa a cada galeria que s'excava i vetllen per la seguretat dels treballadors. Segons la investigació judicial, els miners van advertir verbalment al vigilant i també van deixar per escrit la caiguda d'una toca de 20 quilos a prop de la zona on es va produir l'accident, però el protocol va fallar.

CCOO critica l'empresa per "eximir-se de responsabilitats"

El sindicat de Comissions Obreres, un dels que tenen representació al comitè d'empresa, s'ha pronunciat sobre la decisió de suspendre temporalment de sou i feina el vigilant. El responsable d'Indústria de CCOO, Josep Rueda, considera que amb aquesta acció "l'empresa busca eximir-se de responsabilitats i buscar un culpable". El sindicalista explica a Regió7 que els treballadors pateixen "una sobrecàrrega de treball, un fet que repercuteix directament en la seguretat". En aquest sentit, assenyala que l'empresa "s'ha de fer responsable de l'organització interna i del seguiment dels protocols de seguretat". De fet, lamenta que precisament ara "l'empresa ha desplegat noves mesures que seguretat que obliguen els geòlegs a passar per un punt d'avaluació sobre l'estat de la mina abans de treballar".

L'informe dels Mossos

Tal com va explicar Regió7, segons les conclusions de l'informe dels Mossos d'Esquadra, els tres geòlegs que van morir el 9 de març a l'interior de la mina de Cabanasses no van ser alertats que el sostre d'on els va caure el llis de carnalita era inestable. Uns vuitanta minuts abans de l'accident ja havia caigut una roca d'uns 20 quilos just al costat, només a uns 2 metres, d'on van tenir lloc els fets. L'estudi del cos policial considera que hi va haver una cadena d'errors i negligències que van propiciar el fatal desenllaç dels tres geòlegs, Oscar Molina, Daniel Álvarez i Victoriano Pineda. A l'informe elaborat per l'empresa i beneït per la Generalitat, ja s'explicava que s'havia produït un despreniment previ. Tanmateix, llavors es va assegurar que la pedra havia caigut a uns 8 metres de distància i que ni tenia relació amb l'accident mortal ni l'havia provocat.

La primera pedra va caure a 1/4 de 7 del matí. En aquell moment, un miner experimentat va creure que la zona no era prou segura, va retirar la màquina i va informar el vigilant de l'explotació que havia caigut una pedra i que no es fiava del sostre. A més també ho va deixar per escrit amb el missatge en què hi deia "Alerta, ostre!!!". L'alerta, però, mai va arribar als geòlegs, que en aquell moment ja es trobaven treballant dins la mina i que, 80 minuts després de la caiguda de la primera pedra, van ser víctimes d'un llis de carnalita d'1,90 tones en aquell lloc.