Interior indemnitzarà amb més de 200.000 euros el mosso ferit amb una catana a Moià l'any 2020

El Govern assumirà el pagament davant la insolvència de l'autor, un home amb problemes de salut mental

Imatge del lloc on es va produir l'atac d'un home armat amb una catana a quatre mossos

Imatge del lloc on es va produir l'atac d'un home armat amb una catana a quatre mossos / ARXIU/XAVIER RIUS

Laura Serrat

Laura Serrat

El Departament d'Interior indemnitzarà amb 212.352,32 euros l'agent dels Mossos d'Esquadra que va perdre quatre dits en un atac amb catana a Moià l'any 2020. D'aquesta forma, el Govern es farà càrrec de reparar els danys del mosso davant la insolvència de l'agressor, un home que pateix un trastorn psiquiàtric i que va ser condemnat a 9 anys de presó per uns fets que també van provocar lesions a tres agents més del cos policial.

El cas es remunta al 18 de juliol del 2020 quan quatre agents dels Mossos d'Esquadra van acompanyar els efectius del Sistema d'Emergència Mèdiques (SEM) al domicili de l'home, a la carretera de Vic de Moià, per dur a terme un ingrés no voluntari a la unitat de psiquiatria de l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. En un primer moment, l'home els va deixar entrar sense oposar resistència, però després va iniciar l'atac amb una catana que va provocar ferides greus a un dels mossos, que va perdre diversos dits, i lesions als braços a la resta d'agents. Finalment, l'agressor va ser reduït amb un tret que li va impactar a la mà.

Per aquests fets, en el judici celebrat l'any 2022, l'Audiència de Barcelona va condemnar l'acusat a 9 anys de presó per quatre delictes de temptativa d'homicidi (establint el seu ingrés en un centre psiquiàtric) i a indemnitzar els agents ferits amb un total de més de mig milió d'euros, en funció de les ferides i les seqüeles.

Malgrat la condemna, l'acusat es va declarar insolvent, de forma que no va arribar a pagar les quanties que es demanaven. Per aquest motiu, l'agent que va perdre diversos dits durant l'atac va acudir als serveis jurídics del sindicat policial de la USPAC per demanar a la Generalitat que assumís la indemnització, emparant-se en una sentència del Tribunal Suprem de l'any 2020 que va establir que els policies ferits en un acte de servei hauran de ser compensats per l'administració en el cas que culpable es declari insolvent.

Tres anys després dels fets, els serveis jurídics de la USPAC han aconseguit que el Departament d'Interior es comprometi a abonar l'import de la indemnització a un dels agents ferits de més gravetat. A banda, el mosso també rebrà la indemnització de l'assegurança per incapacitat permanent total i la medalla pensionada.