La fauna salvatge provoca quatre de cada deu accidents de trànsit a la Catalunya central

Els xocs amb animals a les carreteres de la regió han incrementat un 20% en els darrers quatre anys

Una patrulla dels Mossos intervé en un accident provocat per un xoc amb un animal salvatge

Una patrulla dels Mossos intervé en un accident provocat per un xoc amb un animal salvatge / MOSSOS

Laura Serrat

Laura Serrat

La fauna salvatge provoca quatre de cada deu accidents que es produeixen a les carreteres de la Catalunya central, un 42,5% del total. La xifra, que es desprèn del balanç de Trànsit de l'any 2022, posa de manifest que els xocs amb animals ja representen la principal causa d'accidentalitat a la xarxa viària de la regió, per davant de les infraccions, les distraccions o la velocitat. El cap de l'àrea regional de trànsit de la Catalunya central, Francesc Parra, assenyala que es tracta d'una tendència creixent al conjunt de Catalunya que afecta principalment les àrees més boscoses davant l'increment de població d'espècies com els senglars o els cabirols.

El darrer informe de Trànsit del 2022 revela que els accidents de trànsit amb animals al Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès, l'Anoia i Osona, van incrementar un 35% respecte a l'any anterior, amb 1.276 accidents en termes absoluts. Per tant, l'any passat es va donar una mitjana de més de tres accidents de trànsit relacionats amb fauna salvatge per dia. L'evolució és preocupant, alerta Parra, ja que en els darrers quatre anys aquesta tipologia d'accidents han incrementat un 20% a les comarques centrals, passant dels 706 accidents que hi va haver durant el 2019 als 1.276 que es van registrar l'any passat.

Si s'analitza comarca per comarca, el Bages se situa com l'indret on hi ha més accidents amb animals, "perquè també hi ha més trànsit", apunta Parra, amb 264 xocs amb animals l'any 2021 i 339 el 2022. A l'Anoia, el 2022 hi va haver 309 accidents amb animals, que són 110 més que l'any anterior. Al Berguedà, la xifra també va créixer notablement en passar de 138 xocs amb animals a 177 en només un any de diferència. Al Solsonès, es va passar de 102 accidents amb animals l'any 2021 a 176 l'any 2022, mentre que al Moianès també hi va haver un creixement passant de 75 a 122 accidents amb fauna salvatge.

Pel que fa a les carreteres, Parra situa la C-55, entre Manresa i Solsona, el tram nord de la C-16 i la C-62 com les principals vies on es produeixen més accidents amb fauna salvatge. Així ho demostren les primeres dades d'enguany, que indiquen que a la C-55 ja s'han registrat 73 accidents amb animals, principalment en el tram entre Manresa i Cardona; 58 accidents a la C-16, sobretot a la part nord del Berguedà; i 43 accidents a la C-62. L'inspector puntualitza que són carreteres amb força volum de trànsit, fet que està directament relacionat amb el volum d'accidents amb fauna salvatge.

Creix la presència de cabirols a les carreteres

La majoria d'aquests accidents, explica Parra, que solen ser de caràcter lleu, es produeixen amb ungulats que, en el cas de les comarques centrals, són principalment porcs senglars i, en els darrers anys, també cabirols. L'inspector destaca que, si bé sempre havien predominat els accidents causats pels porcs senglars, la presència de cabirols a les carreteres cada vegada és més freqüent. De fet, els sinistres provocats per cabirols van passar de 323 l'any 2021 a 500 el 2022, el que representa un augment d'un 45%.

De fet, les dades dels primers set mesos del 2023 indiquen que hi ha hagut més accidents amb cabirols a les carreteres de la Catalunya central, amb un total de 351, que no pas de porcs senglars, amb 318. No obstant això, Parra puntualitza que, de cara els pròxims mesos, la previsió és que incrementin els accidents provocats per senglars, que se solen agreujar durant la tardor, mentre que, en el cas dels cabirols, són més visibles durant la primavera.

Amb tot, l'inspector posa en relleu que el fet de tenir un registre del nombre d'accidents serveix perquè es duguin a terme accions de prevenció com ara la senyalització dels trams amb més incidència. En aquest sentit, recomana als conductors extremar la prudència davant dels senyals que alerten sobre la presència de fauna salvatge i, en el cas que el conductor es trobi amb un animal a la carretera, recalca la importància d'evitar fer moviments bruscs "que poden acabar provocant un accident més greu com una sortida de via o una col·lisió frontal amb un altre vehicle" i reduir tant com es pugui la velocitat agafant ben fort al volant. Posteriorment, recorda que cal trucar als serveis d'emergències i evitar acostar-se a l'animal.

Més exemplars i més dispersos pel territori

Una de les veus expertes que parla sobre l’increment de la sinistralitat relacionada amb la fauna salvatge és el biòleg del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ubicat a Solsona, David Guixé, que sosté que el creixement d’aquesta tipologia d’accidents respon a un increment de les poblacions d’espècies com els porcs senglars i els cabirols, però també els cérvols o les llebres. 

Guixé parla d’un augment poblacional d’espècies que cada vegada s’estenen més pel territori, «fet que provoca que avui en dia ja no sigui tan estrany trobar cérvols en comarques com el Solsonès». Aquest fet es tradueix inevitablement en una major presència d’animals a les carreteres, «sobretot en les èpoques de cria». Per aquest motiu, Guixé apunta que, si la tendència continua creixent, arribarà un punt que «ens veurem obligats a prendre mesures encaminades a facilitar el pas natural de la fauna i a evitar accidents».

Subscriu-te per seguir llegint