Entrevista |

Denuncien la circulació de falsos "nus" de menors de Badajoz creats amb intel·ligència artificial

La mare d'una de les víctimes ha exposat el cas a les xarxes socials: "la imatge és súper realista"

Una nena amb un smartphone a la mà

Una nena amb un smartphone a la mà / Pixabay

Marian Rosado

"És tan realista que el primer que he pensat en veure-ho ha estat 'què has fet'". Són les paraules de Miriam Al Adib, una ginecòloga d'Almendralejo (Badajoz), i mare d'una menor de 14 anys, que ha denunciat aquest diumenge el robatori d'imatges de menors d'edat de la localitat per a manipular-les amb Intel·ligència Artificial i simular que aquestes nenes estan nues: "La imatge és súper realista i, a més de viralitzar-se entre els autors que les han creat, les poden haver pujat a llocs d'internet tipus 'Onlyfans', explica.

Al Adib tornava diumenge a casa després d'un viatge quan una de les seves filles, de 14 anys, li ha ensenyat la imatge i li ha explicat el que està passant. A més, una altra de les seves filles, de 17, no ha vist la seva fotografia però li han dit que d'ella també circula una imatge 'nua' per les xarxes: "Quan he vist això ho he tingut molt clar i he agafat el micròfon que són les xarxes socials per a denunciar-lo", diu.

Segons Al Adib, de moment, hi ha una vintena de mares les filles de les quals han estat víctimes d'aquest delicte, i, creu que "anirà a més": "Des que he pujat el vídeo, m'estan arribant missatges de més mares. Pel que sembla, això passa almenys des de juliol i algunes nenes ho estan passant molt malament. Algunes mares ja han denunciat a la Policia Nacional i jo encara no he tingut temps", explica, "però volia fer el vídeo perquè les noies veiessin que no estan soles, que no s'han d'avergonyir de res, que els que s'han d'avergonyir i amagar són els que han fet això", diu.

La ginecòloga i divulgadora narra que, segons ha pogut saber, tot això neix d'un Whatsapp grupal de nois de diferents col·legis de la localitat: "Ho veuen com una gràcia i molta gent d'aquestes edats ho ha estat compartint". Al Adib ha volgut també donar una lliçó: "Hem d'ensenyar a les nenes que no s'han de callar ni avergonyir, perquè després, quan siguin grans, què passarà? callaran també davant situacions de maltractament? I ells, que vegin la gravetat del que han fet". "Nosaltres hem de ser un bloc, estar cohesionades davant els abusos i sentir-nos fortes. Hem de saber que jo no haig de pagar, perquè jo soc la víctima", subratlla.

Hem d'ensenyar a les nenes que no s'han de callar ni avergonyir, perquè després, quan siguin grans, què passarà?

Miriam Al Adib

— mare d'una de les menors afectades

Identificació dels autors implicats en el cas

La Policia Nacional ha pres declaració a set possibles víctimes del "nu" realitzat amb intel·ligència artificial i ja ha identificat a diversos menors suposadament implicats.

Així ho ha indicat aquest dilluns el delegat del Govern a Extremadura, Francisco Mendoza. Mendoza ha assenyalat a pregunta dels mitjans que quan s'ha tingut coneixement de la identitat dels menors s'ha trasllat a la Fiscalia de Menors perquè "decideixi el que correspongui".

També s'ha referit a aquestes imatges, que han estat difoses per les xarxes socials, la secretària d'Igualtat de la Junta d'Extremadura, la jutgessa Llaura Sánchez, que ha considerat que l'única manera d'actuar contra aquesta mena de delictes que afecten la llibertat sexual o a la violència de gènere és amb la implementació de mesures de prevenció, formació i sensibilització dirigides a tots els professionals que entrin en contacte amb aquestes víctimes.