Entitats alerten que la concentració contra la inseguretat afavorirà els grups ultres

Càritas, Bages per a tothom i A l’Aguait denuncien que la policia va vulnerar «els drets més bàsics» dels menors arrestats per la baralla

Unes 200 persones s'han concentrat a la plaça Sant Domènec contra el racisme

Laura Serrat

Laura Serrat

Prop de dues-centes persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça Sant Domènec de Manresa en un acte convocat per les entitats Càritas, Bages per a tothom i A l'Aguait amb l'objectiu de dir "prou al racisme en nom de la seguretat". Els convocants de l'acte han demanat explícitament no assistir a la concentració que hi ha prevista aquest dijous a la plaça de Crist Rei per reclamar mesures contra la inseguretat perquè creuen que pot afavorir els discursos d'odi i les actituds racistes.

La presidenta de Càritas Manresa, Fina Farrés, ha considerat que "no és el moment de sortir al carrer, ja que el missatge pot ser instrumentalitzat pels partits d'extrema dreta". Farrés ha volgut aclarir que "les baralles no ens agraden, però pensem que la resolució del conflicte ha de ser a través del diàleg i els processos de transformació social". També ha recordat que "les baralles no es produeixen cada dia, però la vulneració de drets sí".

En la mateixa línia, el portaveu del col·lectiu A l'Aguait, César Mendoza, ha afegit que els discursos al voltant de la inseguretat "estan polaritzant la societat i fan eco del racisme". Tanmateix, ha reconegut que hi ha "una problemàtica sobre la sensació d'inseguretat que s'ha d'abordar d'una forma integral, atacant les causes, que tenen a veure amb la desigualtat social que hi ha a Manresa".

Critiquen l'actuació policial contra els menors de la baralla

El president de Bages per a tothom, Clement Ramírez, ha denunciat que durant el dispositiu policial que es va muntar el dijous 28 de setembre al centre de Manresa "es van vulnerar els drets més bàsics" dels joves, alguns menors. Ramírez ha explicat que la policia "va agafar aleatòriament els menors immigrants que passaven per allà i els van arraconar en una paret". També ha exposat que els van agafar "sense el consentiment dels pares" i que se'ls va deixar tancats al vehicle dels Mossos "durant dues hores i sense ventilació".

En aquest sentit, ha posat de manifest que l'actuació policial, en què van participar Mossos, Policia Local i Policia Nacional, "es va fer de forma premeditada" i ha demanat responsabilitats, exigint que s'esclareixi qui va donar l'ordre de detenció. Per tot això, les entitats convocants de la concentració han anunciat que no descarten portar els fets a fiscalia, una vegada hagin revisat l'actuació dels cossos policials.