El coordinador del Grup Especial Caní dels Agents Rurals: «Els gossos ens ajuden a buscar les causes dels incendis, verins o animals»

El Grup Especial Caní dels d’Agents Rurals treballa en el seguiment d’espècies protegides, la detecció de cadàvers de fauna o la investigació de l’origen de focs forestals

Una agent rural amb un gos del Grup Especial Caní

Una agent rural amb un gos del Grup Especial Caní / ARNAU VALVERDE

Arnau Valverde

Arnau Valverde

El Grup Especial Caní (GEK9) del cos d'Agents Rurals és una formació poc habitual a Europa. Va néixer l’any 2020 i permet al cos poder treballar amb més eficiència en diversos dels seus camps de treball. Format per nou gossos i set guies canins, el grup treballa en diverses àrees com el seguiment d’espècies protegides com per exemple l’os o el llop, la investigació d’orígens d’incendis, la detecció de verins i la detecció de cadàvers de fauna.

Som l'únic cos rural d’Espanya que té una unitat canina creada i regulada com a tal i amb una estructura i protocol de funcionament. Altres comunitats treballen amb gossos, però en aquest sentit encara els queda camí per fer”, explica a Regió7 el coordinador del grup, Lluís Pallarès, en el marc d'unes jornades internacionals que es van celebrar a Castellfollit del Boix, entre altres punts del Bages, per traslladar l'experiència de treball a professionals d'altres països i d'altres punts de l'estat. Per altra banda, en altres països com Israel o Sud-àfrica grups canins com el d’Agents Rurals ja estan més establerts i regularitzats.

El Grup Especial Caní dels Agents Rurals va néixer el 2020, però ja funcionava com a prova pilot a partir del 2015. “Els gossos arriben allà on els nostres ulls no poden arribar perquè el seu olfacte és infinitament superior al dels humans”, explica Pallarès. En aquest sentit, posa com a exemple la detecció d’accelerants en l’origen d’incendis. “Fins que no vam introduir els gossos, nosaltres podíem tenir alguna sospita, però no podíem confirmar del cert si en algun un lloc hi havia un accelerant”, afirma.

De la mateixa forma, treballen en la detecció d’esquers enverinats o amb claus. “S'han fet moltes recerques amb agents a peu i amb la vista sovint són tan petits que et poden passar per alt. Amb el gos tens la capacitat de poder-los trobar més fàcilment”, apunta i ho resumeix assegurant que “guanyem amb eficiència i eficàcia”. Els gossos, com els humans, no són infal·libles tot i que Pallarès assegura que tenen una efectivitat que podria rondar el 90%.

Per aconseguir que els gossos s’especialitzin en aquestes àrees es duu a terme un entrenament similar al de les unitats canines de Mossos o Bombers. “Ells realment estan jugant, els que treballen som nosaltres”, explica Pallarès. A més, cada gos té un vincle amb el seu guia fins al punt que conviuen en el mateix domicili.

Pel que fa a les jornades celebrades en diversos punts del Bages a finals de setembre, es van fer formacions sobre assistència veterinària a gossos de treball, pràctiques d’ensinistrament i diverses demostracions simulades de possibles casos reals com la detecció d’un accelerant en l’origen d’un incendi, la detecció d’un esquer amb verí o l’entrenament dels gossos amb el Grup de Suport Aeri per tal que es puguin desplaçar amb helicòpter en cas d’emergència.

Subscriu-te per seguir llegint