Manresa haurà d'esperar al 2024 pel reforç de la Policia Local al carrer

L’Ajuntament inicia el procediment per contractar una empresa de seguretat privada per vetllar edificis públics i així poder reestructurar el cos per guanyar quinze efectius més a la via pública

La Policia Local de Manresa compta amb una seixantena d'efectius al carrer

La Policia Local de Manresa compta amb una seixantena d'efectius al carrer / ARXIU

Laura Serrat

Laura Serrat

El reforç dels efectius de la Policia Local de Manresa al carrer no es farà efectiu fins l’any 2024. L’Ajuntament ha iniciat el procés administratiu per a la contractació de l’empresa de seguretat privada que s’encarregarà de la vigilància dels edificis públics amb l’objectiu d’alliberar quinze agents del cos i destinar-los al carrer. Es tracta d’una de les principals mesures anunciades en la darrera Taula per la Seguretat que es materialitzarà al llarg de l’any vinent, una vegada s’hagi finalitzat el concurs públic per contractar l’empresa externa de seguretat privada. 

El propòsit de l'Ajuntament, que en aquests moments està redactant la licitació pública, és incrementar el total d'efectius a la via pública amb quinze agents més repartits en els diferents torns. Actualment, el cos compta amb un total de 88 efectius disponibles per prestar servei, repartits en diferents torns. D'aquests 88 efectius, el 70%, que equival a uns 62 agents, estan destinats al carrer. La resta s'encarrega de tasques en dependències, ja sigui en l'àmbit de l'atenció a la ciutadania, de recollida de denúncies, de redacció d'atestats o de vigilància d'edificis públics. En paral·lel, s’està executant un procés per tal de seleccionar 5 agents més, que cobreixen les baixes més recents, amb la qual cosa el nombre d’efectius disponibles passaria a ser de 93.

Partint d'aquestes xifres, l'objectiu del consistori és dur a terme una reestructuració del servei que permeti que el percentatge d'agents destinats al carrer superi el 80%. Per aconseguir-ho, s'oferirà la possibilitat d'allargar els horaris a aquells agents interessats a fer hores extres i, al mateix temps, es contractarà un servei de seguretat privada en els edificis i dependències municipals per alliberar els agents que actualment duen a terme aquestes funcions i poder-los destinar al carrer. Fonts del consistori asseguren que en aquest procés de reestructuració es vetllarà per tal que cada agent ocupi una posició que s'adeqüi a les seves necessitats en funció de l'experència i l'edat.

Per al Sindicat Independent de la Policia Local (SIP-FEPOL) a Manresa, la mesura va encaminada a resoldre la manca d'efectius al carrer, però encara troba insuficient l'ampliació proposada per l'Ajuntament per resoldre les necessitats del cos. El portaveu del sindicat, Joan Pujols, assegura que com a mínim hi hauria d'haver entre 110 i 115 efectius per destinar un nombre suficient de personal al carrer. "La sensació és que estem actuant a reacció, sense poder fer un treball preventiu que ens permeti fer-nos més presents a la ciutat i detectar les inquietuds dels comerciants o dels veïns", explica Pujols.

En aquest sentit, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ja va exposar després de la Taula per la Seguretat la dificultat d'incrementar el nombre d'efectius per les darreres retallades en les plantilles de funcionaris. La Llei de Pressupostos Generals de l’Estat espanyol limita el nombre d’incorporacions noves que es poden fer, amb una taxa de reposició que és del 125%. Això vol dir que de cada 4 agents que es jubilen o que marxen per excedència, se’n poden contractar 5 de nous, però sense excedir-se d'aquest nombre. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha vist com a sortida una reestructuració del cos a partir de la contractació de seguretat privada per la vigilància dels edificis municipals, seguint l'exemple d'altres ciutats.

Subscriu-te per seguir llegint