Aigües de Manresa posarà extractors al Calvet per minimitzar les pudors

La companyia planteja una solució provisional per la forta olor de dissolvent que surt pels desaigües d'alguns domicilis de la urbanització

Dos agents de la Policia Local de Sant Salvador de Guardiola analitzen una de les entrades del clavegueram del Calvet

Dos agents de la Policia Local de Sant Salvador de Guardiola analitzen una de les entrades del clavegueram del Calvet / L.S.

Laura Serrat

Laura Serrat

Aigües de Manresa estudia posar extractors a la xarxa del clavegueram de la urbanització del Calvet de Sant Salvador de Guardiola per minimitzar les pudors nocives que es filtren pels desaigües d'alguns domicilis de la zona. Tal com va informar aquest dimarts Regió7, en els darrers deu anys, s'han registrat diferents episodis d'emanacions d'unes fortes pudors que provoquen problemes de salut a les persones que hi estan exposades. Després que en els darrers tres mesos s'hagin registrat episodis més continuats, Aigües Manresa planteja la instal·lació d'uns extractors com a solució provisional a l'espera de trobar l'origen de les pudors. Mentrestant, els Mossos investiguen si hi ha un abocament descontrolat al darrere.

Fonts d'Aigües de Manresa expliquen a aquest diari que van començar a portar el servei de la xarxa de clavegueram de la urbanització del Calvet l'any 2019 i, poc després que assumissin la gestió, ja es va registrar un primer episodi de fortes olors. En aquell moment, alguns veïns del carrer de Sant Marc, on es concentra la major part de l'afectació, ja es van queixar de la fortor a dissolvent que sortia pels desaigües de la cuina i el bany. Durant els anys posteriors, els episodis de pudors s'han anat succeint fins al punt que, en alguns casos, les persones exposades han requerit atenció mèdica per la irritació que els ha provocat aquesta exposició a una substància de la qual se'n desconeix l'origen.

Anàlisi de mostres d'aigua

En un primer moment, Aigües de Manresa va dur a terme un estudi intern per determinar la procedència de les pudors. El treball va consistir a injectar un gas innocu amb una mica de color a la xarxa de clavegueram del Calvet per analitzar-ne la trajectòria i es va veure que aquest gas apareixia pels desaigües d'alguns dels domicilis. També es van analitzar mostres d'aigua per detectar la presència d'algun residu tòxic, però no es va poder determinar l'origen de les pudors. Fonts d'Aigües Manresa assenyalen que el fet que siguin episodis d'emanacions de pudors puntuals i no continus complica la investigació.

Fins que no es determini l'origen de les pudors, Aigües de Manresa planteja com a solució provisional la instal·lació d'uns extractors a la xarxa de clavegueram del Calvet per minimitzar les pudors i evitar que es filtrin als desaigües dels domicilis. En aquests moments, la companyia està treballant per buscar una ubicació estratègica per situar els extractors a la part alta de la urbanització per dissipar les males olors dels domicilis. Les mateixes fonts confirmen que estan valorant si aquesta solució seria suficient per a la veïna afectada que pateix sensibilitat química múltiple i que ha de marxar del seu domicili cada vegada que es produeix un nou episodi de fortes olors.

Davant la queixa dels veïns, l'Ajuntament demana la col·laboració ciutadana per poder determinar amb precisió les zones afectades i obtenir un mapa detallat dels carrers on es produeixen les olors. També està en marxa una investigació dels Mossos d'Esquadra per intentar esbrinar la procedència de les olors i saber si es tracta d'un abocament il·legal realitzat per algun veí de la zona. Es tracta d'una hipòtesi que sostenen alguns veïns, tenint en compte les olors apareixen de forma puntual i normalment en cap de setmana, fet que els porta a pensar que és l'alliberació d'alguna substància tòxica el que provoca les emanacions.

Subscriu-te per seguir llegint