El Clínic alerta sobre el augment «dramàtic» de les violacions cada vegada més agressives a Barcelona

De les 587 agressions ateses fins al 31 d'octubre, un 37% de les dones i un 25% dels homes presentaven lesions físiques

Una infermera prepara el box dedicat a l'atenció de víctimes d'agressions sexuals de l'Hospital Clínic de Barcelona, en una imatge d'arxiu

Una infermera prepara el box dedicat a l'atenció de víctimes d'agressions sexuals de l'Hospital Clínic de Barcelona, en una imatge d'arxiu / EFE

Beatriz Perez

Les agressions sexuals han tornat a augmentar aquest any a Barcelona. Cada dia es produeixen a la ciutat dues violacions, la immensa part de les vegades (en el 80% dels casos), perpetrades a dones. L’àrea d’Urgències de l’Hospital Clínic, centre de referència de la capital catalana per a l’atenció sexual a més grans de 16 anys, ha registrat des de l’1 de gener i fins al 31 d’octubre d’aquest any un total de 587 agressions, un 5,6% més que en el mateix període de l’any passat.

El Clínic creu que acabarà l’any entorn de les 700 violacions ateses (davant les 659 de tot l’any anterior). Els seus professionals adverteixen, a més, que les agressions sexuals són cada vegada més violentes: un 37% de les dones ateses van presentar lesions físiques (davant el 20% de l’any passat) i un 25% dels homes (davant el 18,5% de l’any passat). Els experts adverteixen que una violació produeix un impacte psicològic en el 100% dels casos.

«És un autèntic drama per a la nostra societat. És dramàtic que, any rere any, les xifres continuïn augmentant. La nostra unitat atén cada dia dues persones i la gent és cada vegada més jove», ha assenyalat aquest dimecres en roda de premsa el director general del Clínic, Josep Maria Campistol.

Com ha explicat Teresa Echeverría, infermera i membre de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere d’aquest hospital, l’increment de violacions aquest any ha sigut «molt més moderat» que l’any anterior, si bé hi continua havent un augment. Les agressions han crescut aquest any en un 5,6%, mentre que l’any passat va ser un 41%.