Recuperen un manuscrit del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat

Els Mossos detecten a través del ciberpatrullatge una persona que venia documents públics antics que podrien haver estat espoliats, entre els quals hi havia aquesta peça teatral

El document històric, copiat d'un original que va desaparèixer del monestir durant la Guerra del Francès, ha estat retornat a la biblioteca de l'Abadia, el seu emplaçament original

El manuscrit del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat

El manuscrit del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat / Mossos d'Esquadra

Redacció/Laura Serrat

Els Mossos d'Esquadra han recuperat un manuscrit del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat que estava en mans d'un col·leccionista particular que venia documents d'interès històric per internet. El manuscrit, que va ser copiat a partir d'una peça original que va desaparèixer del monestir durant la Guerra del Francès l'any 1811, s'ha traslladat a la Biblioteca de l'Abadia de Montserrat després d'una investigació centrada en el ciberpatrullatge a la xarxa de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos que ha permès intervenir una trentena de documents de domini públic que han estat retornats als llocs que corresponia per a la seva conservació.

Dins l'àmplia diversitat del material recuperat, el manuscrit de Montserrat és un dels que té més pes històric. El col·leccionista el venia per un preu de 9.000 euros a través d’internet. Es tracta d'una peça teatral escrita en vers i inspirada en la llegenda de fra Garí de Montserrat titulada A la Virgen de Montserrat Acto o Comedia, escrita per P. Valentín Céspedes. Aquest fet el converteix en un document d'interès per a la història del teatre en català, tenint en compte que no han sobreviscut gaires obres d'aquesta època relacionades amb llegendes pròpies de Catalunya. De fet, el document manuscrit va ser copiat a partir d'una peça original que es podria remuntar a més segles enrere. 

Una investigació basada en el ciberpatrullatge

La localització d’aquesta peça teatral s’ha realitzat a partir del ciberpatrullatge que fan els investigadors especialitzats en patrimoni històric a portals web especialitzats en la compra i venda d’antiguitats per internet. L’11 de novembre de l’any passat els agents especialitzats de la Unitat Central de Patrimoni Històric van localitzar un perfil que oferia a la venda diferents documents antics d’institucions catalanes medievals, interns d’Ajuntaments, d’administracions de caràcter senyorial i jurisdiccional, així com capbreus i eclesiàstics. Alguns d’ells amb valor històric i de diferents fons documentals, amb aparença d’haver estat extrets o espoliats. 

Partint d'aquesta informació, el dia 3 de febrer d’enguany es va dur a terme una inspecció policial al venedor encaminada a determinar l’autenticitat i la traçabilitat dels documents. En una primera observació els agents especialistes en patrimoni històric van detectar que aquests documents i llibres intervinguts contenien elements que feien sospitar que es tractava de documents considerats inicialment com a públics o de “domini públic”. A més, els elements intervinguts presentaven mancances de mesures destinades a perllongar-ne el temps més gran possible, i no es trobaven en condicions òptimes de conservació.

Els agents van descobrir que tot l’inventari de què disposava l’investigat provenia de l’herència d’un familiar que era col·leccionista d’antiguitats i que no disposava de documentacions de compra per aportar la traçabilitat d’aquests, així com tampoc cap llibre registre de col·leccionista, ni cap inventari. Els Mossos creuen que el col·leccionista d'antiguitats que havia aplegat aquesta quantitat tan àmplia de documentació havia adquirit aquest material en la compra en diferents mercats i establiments especialitzats de diferents punts de l'Estat.

Els investigadors van intervenir documents antics procedents de l’Administració de la Generalitat, de diferents Ajuntaments, i de l’Església catòlica, tant de Catalunya com de la resta de l’estat, per tal de fer-ne una catalogació i garantir-ne la conservació en benefici de l’interès general. En el marc de la investigació, en total es van intervenir temporalment 51 documents, 23 dels quals li van ser retornats. Uns altres 28 documents han estat considerats de domini públic i han estat lliurats als arxius d’on procedien o s’han dipositat en biblioteques acreditades, on s’integraran al seu fons patrimonial, per assegurar una òptima conservació.

Recuperen una creu gòtica del segle XVI

En el marc d'aquesta investigació, els Mossos també han recuperat la creu gòtica processionària del segle XVI que va ser sostreta de la parròquia de Santa Maria de Sant Martí Sarroca l’any 1981 en el marc d’un robatori amb força en què els lladres van també sostreure altres peces d’alt valor històric. La seva localització va ser gràcies a l’avís que el mateix Bisbat de Sant Feliu de Llobregat que va tenir coneixement que aquesta creu s’havia de vendre en una subhasta el 17 de novembre organitzada per una empresa especialitzada en aquest tipus de compra i venda d’antiguitats. Ara l'han pogut retornar i dipositar al Bisbat de l’Hospitalet de Llobregat.

Els Mossos recorden la importància de catalogar els documents considerats de valor per tal de facilitar les tasques de recerca en cas que siguin sostrets del seu emplaçament original. De fet, l'existència d'arxius on constava l'existència d'aquests documents és el que els ha permès determinar-ne l'origen. De la mateixa forma, recorden que en els robatoris que es donen en domicilis també és important tenir fotografiats els objectes de valor, com ara les joies, per tal de facilitar la seva recuperació.