La família d'Helena Jubany, obligada a avançar els diners de les proves d'ADN ordenades pel jutge de Sabadell

La Conselleria de Justícia es va negar a pagar els 605 euros que costava l'anàlisi comparativa dels perfils genètics dels investigats

Imatge d'arxiu on apareix Helena Jubany

Imatge d'arxiu on apareix Helena Jubany

Guillem Sánchez

La família d'Helena Jubany, la bibliotecària assassinada al desembre de 2001, ha hagut d'avançar els diners de l'última prova d'ADN que la Universitat de Santiago de Compostel·la ha efectuat per ordre del jutjat de Sabadell que instrueix aquesta causa. Es tracta d'una comparativa conjunta dels perfils genètics dels investigats, Santiago Laiglesia i Xavi Jiménez, amb el material biològic trobat en el jersei que vestia Jubany el dia dels fets.

És una anàlisi més complexa que els duts a terme per part de la Policia Nacional i l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses fins a la data i que ha de fer-se en el centre de recerca gallec. Les anàlisis practicades pel cos policial i l'institut havien acarat per separat els perfils dels sospitosos amb el material del jersei i en tots dos casos el resultat va ser negatiu. La Conselleria de Justícia s'ha compromès ja a retornar l'import avançat i atribueix l'ocorregut a un “error de procediment”

Per aquest motiu, a petició de Benet Salellas, l'advocat que exerceix l'acusació particular en representació de la família de Jubany, i en contra del criteri de la fiscalia, el jutge de Sabadell va ordenar practicar aquesta comparativa conjunta. Però aquest examen més exhaustiu per part dels científics del Centre de Ciències Forenses de la universitat gallega s'ha demorat més del que es preveu perquè la Conselleria de Justícia es va negar a pagar els 605 euros que costava.

En tenir constància d'aquesta negativa per part del Govern, la família Jubany ha pagat l'import de l'anàlisi per a eludir el bloqueig. Els 605 euros, subratlla Joan Jubany, germà d'Helena, han sortit dels diners "recollits gràcies a les campanyes de mecenatge". "Revisada la petició de la prova que es va demanar per part de la família el mes de setembre de 2023, i valorant les circumstàncies de complexitat i dificultat tècnica que ha requerit l'anàlisi que s'ha dut a terme, la unitat que porta la valoració econòmica d'aquestes actuacions entén factible, dins del procediment establert, assumir la despesa derivada, i així s'ha comunicat al jutjat de Sabadell", aclareix una portaveu de Justícia.

No és l'única ensopegada que afronta una recerca judicial que porta 22 anys sense aclarir l'ocorregut amb la jove. El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell que instrueix aquesta causa ha tornat a canviar de titular.

El jutge Juan Díaz Villar, que s'havia mostrat compromès amb la tasca d'esgotar les possibilitats per a esbrinar el grau d'implicació dels Laiglesia i Jiménez en l'assassinat de Jubany, ha abandonat la plaça de Sabadell per a marxar-se a Badalona. Díaz Villar era el sisè jutge que instruïa la causa de Jubany. Serà, en conseqüència, un setè jutge el responsable de notificar a les parts el resultat de les proves d'ADN efectuades a Galícia i, en funció del seu resultat, decidir cap a on prossegueix la instrucció.