Rosalía i Karol G: els noms en clau que usaven els narcos del laboratori de cocaïna més gran d'Europa

Un traficant mexicà i un altre espanyol utilitzaven el nom de les dues cantants per a enviar-se missatges en aplicacions encriptades sense ser identificats

Dos dels narcos del laboratori de cocaïna a Galícia es feien dir Rosalía i Karol G

Dos dels narcos del laboratori de cocaïna a Galícia es feien dir Rosalía i Karol G / CAS OBERT

Luis Rendueles

"Rosalía està escrivint". Els agents de la UDYCO Central de la Policia Nacional que seguien la pista de narcotraficants de tres països units per muntar a Galícia el laboratori de cocaïna més gran d'Europa sabien que la que escrivia aquests missatges en aplicacions encriptades no era la famosíssima cantant espanyola. Qui li contestava tampoc podia ser qui signava els missatges de resposta: la cantant colombiana Karol G.

Darrere dels dos noms en clau de les artistes la policia va descobrir que hi havia dos dels traficants de cocaïna, que van acabar a la presó després d'una laboriosa recerca de gairebé un any, segons ha sabut CAS OBERT, canal de recerca i successos de Prensa Ibérica.

Una màquina mexicana

La recerca va demostrar que Rosalía era en realitat un dels narcotraficants del càrtel mexicà que va posar el finançament per instal·lar a Galícia un enorme laboratori per fer cocaïna. Els narcos mexicans també van facilitar una enorme màquina trituradora de pedra que va ser buidada i emplenada amb pasta de cocaïna abans d'enviar-la a Espanya.

Rosalía era el que els policies antidroga diuen "el notari" dels narcos mexicans, l'home de confiança que va sobre el terreny i supervisa que tot està bé, no hi ha enganys ni estafes, no es perd droga ni diners pel camí.

Agents de la Brigada Central d'Estupefaents de la Policia Nacional a Cotobade (Pontevedra)

CAS OBERT

Els agents van descobrir que aquest notari que es feia dir Rosalía es comunicava des de Galícia per missatges encriptats amb la suposada Karol G, la cantant colombiana rival de l'espanyola.

Karol G era un home canari

Els investigadors van esbrinar després que Karol G era en realitat un home resident a l'illa de Gran Canària i que va ser clau en aquest entramat de narcos. La mare de la parella d'aquest home tenia una casa apartada en un poblet de la província de Pontevedra.

Allà, a Cotobade, s'hi van instal·lar els cuiners de la cocaïna arribats des de Colòmbia. El notari hi anava de tant en tant a comprovar que tot estava correcte. De fet, Rosalía era l'únic autoritzat pels càrtels de la droga a tenir un telèfon mòbil allà per comunicar-se amb els seus caps.

L'última pota de l'organització criminal desmantellada per la Brigada Central d'Estupefaents estava en una urbanització madrilenya on han viscut molts famosos, artistes i futbolistes, des de Cristina Pedroche fins a Cristiano Ronaldo. Allà, en un apartament de luxe vivia Hernando Sánchez Rey, ciutadà espanyol germà d'un conegut narco, Germán àlies El Coletas.

Sánchez Rey gastava uns 15.000 euros al mes mentre coordinava la posada en marxa del laboratori de cocaïna. Per investigar-ho i passar desapercebuts en una zona tan exclusiva i amb seguretat privada, els policies van haver de "mimetitzar-se": es van fer passar per repartidors de Amazon, fins i tot per veïns adinerats. Per a això últim, van usar cotxes de luxe que havien confiscat a uns altres narcos.

El 19 de març, deu mesos després d'iniciar les recerques sobre els falsos Rosalía i Karol G, la UDYCO Central va desmantellar el laboratori de cocaïna, el més gran d'Europa, amb capacitat per a cuinar 200 quilos de droga al dia. Van recuperar-hi 1.300 quilos de pasta base de cocaïna i 150 quilos de droga ja llesta per vendre. Van detindre el germà del Coletas, a Rosalía, a Karol G i la resta d'implicats. Un d'ells escrivia missatges encriptats amb un altre nom en clau: Karina, però no sembla que es referís a l'artista que buscava i buscava al bagul dels records.