Interior concedeix una subvenció a 40 municipis de la Catalunya central per fer front a «catàstrofes i calamitats públiques»

Els ajuts faran que els ajuntaments puguin adquirir nous mitjans i recursos per optimitzar la protecció civil

Un agent de Protecció Civil

Un agent de Protecció Civil / Arxiu

Xavi Moraleda

El Departament d'Interior ha anunciat la resolució de la concessió de les subvencions destinades a municipis i consells comarcals per tal de crear «noves estructures de protecció civil». En total, es donaran 850.000 euros a 222 localitats catalanes amb la finalitat de fer front a «situacions adverses, catàstrofes i calamitats públiques» i, com ha assenyalat el Govern, el finançament estarà destinat a les actuacions que es duen a terme en aquests casos.

A la Catalunya central seran 40 els municipis que es beneficiaran dels ajuts i la quantia màxima que cada ajuntament va poder sol·licitar és de 4.000 euros. Com ha estipulat Interior, les subvencions estaran destinades específicament per l'adquisició de mitjans i recursos per a «l'avís i informació a la població en situacions de risc greu o emergència, la senyalització de riscos, per l'acollida i atenció de la població afectada per emergències, per la prevenció i minimització dels riscos greus i els efectes de les emergències». Per tant, es contemplen elements com tanques i balises lluminoses, megafonia fixa, senyals, equips de calefacció i refrigeració, bombes d'aigua i pales llevaneu, entre altres.

A l'hora de concedir aquests ajuts, s'han prioritzat els municipis de menys de 1.000 habitants, que no tenien cap requisit per accedir-hi. Els de més de 1.000 habitants, hi podien optar en cas que disposessin del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) aprovat, homologat i vigent. Tots els municipis de més de 20.000 habitants que es beneficiaran de l'ajut, tenien com a requisit tenir personal propi que pogués desenvolupar les funcions tècniques de servei de protecció municipal.

La partida pressupostària que s'ha destinat aquest any s'ha incrementat en 300.000 euros respecte a la que es va resoldre en la convocatòria del setembre. A més, el Departament ha assegurat que, en la línia de la Protecció Civil, també està implementant altres mesures com informar a la població dels riscos i mesures d'autoprotecció, sobre com contenir o reduïr aquests riscos i com elaborar i aprovar els plans de protecció.

Els municipis de la Catalunya central que se'n beneficiaran seran: Pinós, Guixers, Lladurs, Olvan, Muntanyola, Rajadell, Sant Agustí de Lluçanès, la Molsosa, Castellfollit de Riubregós, Sora, l’Estany, Gaià, Pinell de Solsonès, Vilada, la Nou de Berguedà, Viver i Serrateix, Calonge de Segarra, Clariana de Cardener, Santa Maria de Merlès, Llobera, el Brull, Pujalt, Saldes, Alpens, Gósol, Odèn, Aguilar de Segarra, Lluçà, Vallcebre, Collsuspina, Castellfollit del Boix, Montmajor, Carme, la Llacuna, Olius, Torà, Avià, Sant Salvador de Guardiola, Santa Eulàlia de Riuprimer i La Pobla de Lillet.