La jutgessa del cas Jubany desestima el sobreseïment pels dos investigats i demana completar les proves d'ADN pendents

La magistrada recorda que encara no s'han practicat totes les diligències

Helena Jubany en una imatge d'arxiu

Helena Jubany en una imatge d'arxiu

Redacció/ACN

La jutgessa que instrueix el cas per l’assassinat d’Helena Jubany ha desestimat el sobreseïment que havien sol·licitat els dos investigats, Xavi Jiménez i Santi Laiglesia, exparella de la manresana detinguda com a presumpta autora del crim i que es va suïcidar a la presó, Montse Careta. La magistrada els va recordar que encara no s’han practicat totes les diligències acordades en el seu dia i, per tant, «no és el moment processal» per suspendre i arxivar la causa.

Durant la sessió judicial, la jutgessa també va demanar que es completessin les proves d’ADN que, en aquests moments, estan pendents de fer. La intenció és comparar-les de forma més exhaustiva amb els perfils genètics dels dos investigats i les mostres recuperades del jersei de la víctima. De la mateixa manera, va encarregar a la policia científica que determinés si hi ha restes biològiques als anònims que va rebre Helena Jubany poques setmanes abans de morir.

La decisió de la titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell va arribar després que l'informe presentat per la Universitat de Santiago de Compostela, que havia de creuar l'ADN dels investigats amb les mostres trobades al jersei de la víctima. Tot i això, el document no contenia la prova encarregada. Aquest procediment demanava als laboratoris que determinessin si els perfils genètics dels investigats eren o no descartables, d'acord amb el material genètic conservat del jersei de la víctima.

La jutgessa també va reclamar a la policia científica que no havia rebut els resultats de la recerca de vestigis d’ADN als anònims que va rebre Jubany. Com va assegurar, fins que el tribunal no rebi les dades d’aquestes dues proves, no es contemplarà l’obertura del judici oral pel cas de la bibliotecària que va ser assassinada fa més de 22 anys, el desembre de 2001.