Els Mossos adverteixen: nova estafa en què suplanten el Servei Públic d'Ocupació

L'engany consisteix a fer creure l'usuari que té un procés judicial obert, però en clicar en l'enllaç es descarrega un programari maliciós

Mossos d'Esquadra

Mossos d'Esquadra / Arxiu

Lola Gutiérrez

Els Mossos d'Esquadra alerten que torna a estar de moda una estafa en què els ciberdelinqüents intenten aconseguir les dades de les seves víctimes suplantant el Servei Públic d'Ocupació Estatal (Sepe).

Mitjançant un missatge de correu electrònic -encara que també pot ser d'SMS-, els estafadors es fan passar pel Sepe per obtenir les dades bancàries de la víctima.

En aquesta ocasió, es comunica a la víctima que té obert un procés judicial i se'l commina a accedir a un PDF. Però compte!: si es fa, s'accedeix a "un codi maliciós que infectaria el teu dispositiu", segons alerta la policia autonòmica.

Advertiments

A causa de la proliferació d'aquest tipus de missatges, els cossos i les forces de seguretat de l'Estat i el mateix Sepe recorden els passos a seguir en el cas de rebre un SMS que demani ingressar dades personals o bancàries:

- El Sepe mai sol·licitarà que ingressis, enviïs o comparteixis mitjançant missatge les teves dades personals.

- Si rebeu un missatge SMS, correu via e-mail o WhatsApp sol·licitant les vostres dades personals en nom del Sepe, heu d'esborrar-lo.

- No introduïu les vostres dades personals o bancàries en pàgines web d'origen desconegut o dubtós.

- No accedeixis a enllaços rebuts per correu, missatge SMS o WhatsApp.

El phishing és una tècnica de ciberdelinqüència en què se suplanta la identitat d'un organisme oficial, entitat o empresa per aconseguir les dades personals o credencials d'accés a dades bancàries de les víctimes.

Estafes habituals

La immediatesa de la xarxa i la facilitat d'accés mitjançant codi maliciós o mètodes fraudulents a les nostres dades personals han fet del phishing una tècnica estesa. Per això, des d'entitats i organitzacions fa temps que s'adverteix de les mesures a prendre quan es reben aquest tipus de missatges, incidint en la importància de no ingressar dades ni accedir a enllaços.

Els autors de phishing no necessiten vulnerar el sistema operatiu, sinó que s'aprofiten de la bona voluntat i vulnerabilitat de l'usuari, instant-los a ajudar o solucionar un problema per obtenir les seves dades.

Mitjançant aquesta tècnica els anomenats phishers roben dades, instal·len malware als teus dispositius o roben diners dels teus comptes bancaris.